Vergaderen, bijpraten en borrelen gaat gewoon door via video

Afbeelding Vergaderen, bijpraten en borrelen gaat gewoon door via video
vrijdag 5 juni 2020

Corona heeft de wereld flink op z'n kop gezet. De maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan zetten onder meer een streep door de vertrouwde BNL-bijeenkomsten. Die zijn al snel vervangen door virtuele varianten, via video.

Meteen nadat medio maart Nederland in sluimerstand ging, besloot Bouwend Nederland het bijltje er niet bij neer te gooien. Als eerste sector in Nederland stelde de bouw een protocol op waarmee veilig kon worden doorgewerkt. Ook voor de eigen organisatie trof Bouwend Nederland maatregelen om ‘gewoon’ door te kunnen gaan. Thuis werken en overleggen via internet met Teams. 

Welkome wet

Die mogelijkheid om op afstand te kunnen overleggen is ook voor de vereniging beschikbaar gemaakt. Elke afdeling, vakgroep en infraplatform heeft een eigen Teams-kanaal gekregen. Zo kunnen de noodzakelijke bestuursvergaderingen en overleggen toch doorgaan. Heel welkom is natuurlijk dat de Eerste en Tweede Kamer snel een wet hebben aangenomen die het verenigingen mogelijk maakt om ook in digitale vergaderingen rechtsgeldige besluiten te nemen. Bij de oude wet moest je daar toch echt fysiek voor bij elkaar komen.

Goede opkomst

De videovergaderfaciliteit is enthousiast ontvangen. Er wordt veel gebruik gemaakt van de Teamskanalen. Een aantal afdelingsbesturen heeft het zelfs uitgebreid naar de leden. Zo heeft bijvoorbeeld afdeling Veenendaal een hele ledenvergadering via internet gehouden. De opkomsten bij die afdeling zijn over het algemeen erg goed en dat was bij deze videovariant niet anders. Afdelingen Noord-West-Utrecht en Het Gooi hebben binnenkort ook een digitale ledenvergadering.

Beeldschermborrelen

Overigens worden de Teams-kanalen niet alleen gebruikt voor officiële overleggen. Afdeling Midden Nederland heeft bijvoorbeeld een virtuele ledenbijeenkomst georganiseerd. Bouwend Nederland directeur Fries Heinis was als gast 'aanwezig' om te vertellen over de lobby van de afgelopen maanden en het protocol. De bijeenkomst werd zoals gebruikelijk afgesloten met een borrel. Wijn, bier en borrelnootjes hadden de leden toegestuurd gekregen in een Borrelbox.

Veilig?

Donderdag 11 juni heeft de afdeling Midden Holland een digitale kennisbijeenkomst. Die zou eigenlijk op locatie plaatsvinden maar daarvoor is het nog te vroeg, daarom is er een webinar van gemaakt. Goed mogelijk dat dan de vraag aan de orde komt of deze manier van vergaderen wel veilig is. Het webinar gaat namelijk over digitale veiligheid. 

Jan Overtoom regiomanager regio randstad noord

Tags

Corona