Toekomst verkennen na corona

dinsdag 7 juli 2020

Joep Rats

directeur beleid en vereniging
Afbeelding Toekomst verkennen na corona

Belangrijk onderdeel van het jubileumcongres van Bouwend Nederland dit voorjaar zou de presentatie van de Toekomstverkenning Nu Bouwen aan Morgen | Bouw & Infra 2030 zijn geweest, ware het niet dat COVID-19 roet in het eten gooide. De toekomstverkenning wint daardoor echter alleen maar aan relevantie, betoogt Joep Rats, Directeur Beleid en Vereniging.

“De thema’s die we benoemd hebben in de toekomstverkenning Nu Bouwen aan Morgen | Bouw & Infra 2030 zijn nog steeds relevant. De grote knelpunten zijn niet opgelost. Sterker nog, in tijden van corona, zie je dat iedereen in de afwachtende stand gaat. Onzekerheid sluipt in beslissingstrajecten en zorgt voor vertraging. Juist in deze onzekere tijden is het extra belangrijk om de focus op de lange termijn te houden. Het is goed om te weten waar je heen beweegt. Vandaar dat we de toekomstverkenning met evenveel elan alsnog eind dit jaar zullen presenteren.”

Hick-up?

“Vanzelfsprekend nemen we daarin de impact van corona mee. We hebben een deskundige gevraagd zijn visie daarop voor de sector en de vier thema’s te formuleren. Interessant, want het is een ‘rare’ crisis. Er zijn geen onderliggende economische oorzaken, die een correctie rechtvaardigen. Vraag is dus of de pandemie echt iets verandert of dat het een ‘hick-up’ is met alleen een verschuiving in tijd.”

Maatschappelijke opgaven

“Gelukkig zie ik dat we in de sector niet op onze handen zijn gaan zitten. We zijn doorbouwers! Onze branche is echter ook laat-cyclisch. Wellicht volgt er twee jaar van krimp, maar gaan we daarna weer stevig groeien. Zoals gezegd, de maatschappelijke opgaven voor 2030 zijn niet veranderd. Natuurkundige Niels Bohr verwoordde het ooit fraai met ‘voorspellen is moeilijk; zeker daar waar het de toekomst betreft’. Onze toekomstverkenning geeft echter zeker houvast.”

Meer weten?

Blijf je graag op de hoogte van verdere ontwikkelingen rondom de toekomstverkenning Nu Bouwen aan Morgen? Houd dan zeker het digitaal platform in de gaten.