'Beschermingsmiddelen uitverkocht? Dan maar zelf maken!'

maandag 13 juli 2020

Angelina van Weerdenburg

Communicatieadviseur
Afbeelding 'Beschermingsmiddelen uitverkocht? Dan maar zelf maken!'

Niemand zag de uitbraak van het coronavirus aankomen; kant-en-klare beschermingsmiddelen waren dan ook schaars en vooral bedoeld voor de zorg. In de bouw vroeg dit om snelle, creatieve oplossingen: een uitdaging die Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Dokkum maar wat graag aanging.

Bouwen op anderhalve meter? Het coronavirus vraagt in alle sectoren om omdenken, maar vooral in de bouw vormen de RIVM-protocollen ter bescherming van werknemers een stevige klus. Tel hierbij op dat aan het begin van de uitbraak beschermingsmiddelen schaars waren (of niet geschikt voor de bouw) en je staat als bouwer voor meerdere uitdagingen.

Zelf aan de slag

De eerste uitdaging waar Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Dokkum mee aan de slag ging, was het beschermen van zijn medewerkers tijdens het carpoolen. "Een van onze timmermannen had zelf een plastic tussenschot tussen de bestuurders- en bijrijdersstoel geplaatst", vertelt Wibo Douma, personeelsfunctionaris bij Dijkstra Draisma. "We vonden dat zo'n mooi idee dat we het zelf in al onze wagens gezet hebben. Volgens het RIVM is zo'n oplossing niet verplicht, maar wij voelden voor onszelf de noodzaak om onze jongens extra goed te beschermen."

Toen volgde het anderhalvemetervraagstuk. "Onze ploeg werkt vaak in stellen en dat vraagt er soms om dat je dicht bij elkaar staat", gaat Douma verder. "We zijn daarvoor gaan zoeken naar oplossingen. Zo kwamen we uit bij bouwhelmen met een gezichtsmasker, dat je voor kunt doen wanneer het nodig is. Dit is op zichzelf geen nieuw idee, maar in het eerste stadium van de virusuitbraak was alles uitverkocht. Dus toen hebben we zelf een model bedacht, dat we snel konden laten produceren en uitdelen aan onze werknemers."

De bouw moet door

Inmiddels zijn de makkelijk op een helm monteerbare 'coronamaskers' voor zes euro per stuk verkrijgbaar bij Company7 in Dokkum. Douma: "We wilden het met iedereen delen. Het gaat ons niet om geld verdienen. De bouw moet door, dat vinden wij het belangrijkst". Draisma Dijkstra gaat ondertussen ook door met innovatieve oplossingen ter bescherming van zijn werknemers: het bedrijf maakt zelf desinfectiezuilen van restproducten uit zijn timmerfabriek.