• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • 'Als corona straks achter de rug is, blijft dit onze manier van werken'

'Als corona straks achter de rug is, blijft dit onze manier van werken'

donderdag 16 juli 2020

Angelina van Weerdenburg

Communicatieadviseur
Afbeelding 'Als corona straks achter de rug is, blijft dit onze manier van werken'

Zorgde stikstof en PFAS al maanden voor meer dan voldoende beroering in de bouw- en infrasector, COVID-19 deed daar nog een schepje bovenop. Of zeg maar gerust: schep. Het zit echter niet in de aard van aannemers om het bijltje erbij neer te gooien. Wij bouwen door! En dat is maar goed ook, want de maatschappelijke betekenis van de sector en het belang van de bouw als motor voor de Nederlandse economie zijn enorm.

Om de vindingrijkheid, trots en can do-mentaliteit in de sector extra in het zonnetje te zetten, startte Bouwend Nederland een campagne. Hierin laten we zien dat we niet achteroverleunen, maar een duw geven. Een duw in de rug van de bouwers, opdrachtgevers, klanten en de economie. Een duw in de goede richting. De bouw maakt het, ook nu. We laten het doorzettingsvermogen en de veerkracht zien van de mensen werkzaam in onze sector, en motiveren zo zowel de huidige werknemers als de vakmensen van de toekomst. In dat kader presenteren we hier een tweede doorbouwer van formaat: Wits Noord Vastgoedonderhoud.

‘Kiezen voor de aanval’

“We zijn ons natuurlijk ook rot geschrokken in het begin”, steekt Rick van Asten, operationeel directeur van Wits Noord Vastgoedonderhoud, van wal. “We hebben meteen met de directie de koppen bij elkaar gestoken en een Corona Crisis Team geformeerd dat elke dag bij elkaar kwam. Waar raakt het ons? Al gauw hadden we echter ook iets van dat we nu niet bij de pakken moeten gaan neerzitten, maar in actie komen. Wat kan er nog wel? Waar liggen kansen?”

“Het grootste deel van onze 30 miljoen euro jaaromzet is werk voor woningcorporaties”, vult commercieel directeur Marco Visser aan. “Belangrijkste uitdaging was dus om te kijken hoe we bij huurders over de vloer konden blijven komen om ons werk te kunnen doen. De corporaties zagen dat op voorhand niet zitten, maar bewoners zaten ook niet te wachten op allerlei werklieden over de vloer. Met alleen handen wassen en afstand houden, ben je er dan niet. Die emotie begrepen we ook best.”

Doorwerk-keet

De oplossing vond het team van Wits Noord in een uitgebreid pakket aan maatregelen dat veel verder gaat dan de RIVM-richtlijnen. Naast een protocol en de ‘doorwerk-keet’, waarin bewoners kunnen werken of studeren terwijl hun huis verbouwd wordt, is één van de belangrijkste maatregelen dat woonconsulenten voortaan 1-op-1 met bewoners het werk vooraf goed doorspreken. Wat gaat er gebeuren? Wanneer? Hoe houden we rekening met de gezondheid? Van Asten: “Dat werkt echt super. Je geeft bewoners niet alleen een goed gevoel over hun veiligheid, maar je merkt dat ze veel meer betrokken zijn. Ze komen nu zelf met ideeën. Als corona straks achter de rug is, blijft dit onze manier van werken. De band met bewoners is hierdoor zoveel beter en de projecten verlopen soepeler.”

Meerwaarde

Visser: “Dankzij het protocol en onze aanpak zijn we per juni weer bij vrijwel al onze opdrachtgevers aan het werk. Het protocol delen we overigens actief met collega bouwbedrijven. Het is belangrijk dat je elkaar helpt in deze tijd. Het is mooi om te zien dat onze opdrachtgevers er eveneens zo in staan. Sommige daarvan betalen mee aan de extra kosten die we voor de maatregelen maken. Die zien de meerwaarde er ook van in. Wij zijn er met name trots op dat we dit met ons team zo bedacht hebben en doorkunnen. Er zijn toch 200 collega’s en hun families van afhankelijk. We hebben gekozen voor de aanval!”