Minder graafschade en minder gedoe met de Klic App

donderdag 16 juli 2020
Afbeelding Minder graafschade en minder gedoe met de Klic App

Wie machinaal graaft is verplicht hiervan een Klic­melding te doen. Met de Klic App van GOconnectIT, voordeelpartner van Bouwend Nederland, heb je alle relevante documentatie bij de hand om graafschade te voorkomen. Je voldoet aan alle wettelijke verplichtingen, zonder papierwinkel. Inmiddels gebruiken duizenden grond roerders de app. Die is vanwege KLIC­WIN volledig aangepast om ook vectordata te tonen. De Klic App is er voor smartphone en tablet (Android en iOs).

Extra mogelijkheden voor op kantoor

Als onderdeel van de Klic Altijd & Overal Service is er voor kantoormedewerkers nu ook een webviewer in Klicbeheer. Gebruikers kunnen vanuit Klicbeheer Klic-meldingen bekijken. Ook grote oriëntatiemeldingen zijn hiermee vanuit één systeem te raadplegen, bijvoorbeeld door werkvoorbereiders.

Informatiepolygoon: meer inzicht, minder schades

In een later stadium van KLIC-WIN wordt een informatiepolygoon toegevoegd aan Klic-meldingen. Grondroerders geven aan in welk gebied ze gaan graven en kunnen een informatiepolygoon intekenen rondom het graafgebied. Zij zien dan welke kabels en leidingen er in de buurt liggen, zonder dat daar Eis Voorzorg-maatregelen worden opgelegd; een goede stap naar bewustwording om zo verdere graafschade te voorkomen.

Huisaansluitingen worden verplicht

De komende jaren worden netbeheerders verplicht om gegevens over huisaansluitingen mee te leveren in vectorformaat. Op dit moment gebeurt dit niet altijd, of alleen als bijlage, terwijl juist hier veel schades ontstaan. Sinds de invoering van de WIBON is het verplicht om huisaansluitingen mee te leveren als deze beschikbaar zijn. Vanaf 2020 moeten deze worden meegeleverd voor netten met gevaarlijke inhoud. Uiterlijk 1 januari 2028 moeten ook door de water-, data- en elektriciteitsnetten de huisaansluitingen digitaal worden meegestuurd in de Klic-tekening.

Over de Klic App

De Klic App biedt voor de kleinere grondroerder (tot 150 Klics per jaar) alle benodigde basisfuncties. Voor het toevoegen van extra themalagen (zoals AutoCad), het registreren van proefsleuven, afwijkende situaties, foto’s en graafschades zijn er met de Klic Altijd & Overal Service (vanaf 150 Klics per jaar) aanvullende mogelijkheden. Deze service heeft een kantoormodule en genereert ook automatisch preventierapporten, voor bijvoorbeeld het afhandelen van schades en het aantoonbaar maken van zorgvuldig graven richting opdrachtgevers.

Meer informatie?

Wil je meer weten over het ledenvoordeel met GOconnectIT, of heb je vragen over de Klic App? Neem dan contact met ons of bel 079 3 252 166.