• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Gemeente Tilburg: Digitale inwonersparticipatie houdt vaart in projecten

Gemeente Tilburg: Digitale inwonersparticipatie houdt vaart in projecten

maandag 20 juli 2020
Afbeelding Gemeente Tilburg: Digitale inwonersparticipatie houdt vaart in projecten

Van muurschilderingen en bomenaanplant tot uitgebreide energieplannen: in gemeente Tilburg lopen vaak 300 projecten in de openbare ruimte tegelijkertijd. Voor de meeste projecten worden bewonersavonden georganiseerd om inwoners te betrekken bij de besluitvorming. Door corona kwam die inwonerparticipatie op losse schroeven te staan. Samenkomen in een buurthuis is sinds dit voorjaar immers niet meer vanzelfsprekend. Tilburg vond een alternatief in digitale inwonerparticipatie.

Ieder jaar start gemeente Tilburg vijftig nieuwe projecten om woonomgeving of mobiliteit te verbeteren. Na de eerste schrik in maart besefte de gemeente dat de coronasituatie wel eens lang kon gaan duren. Ze ging op zoek naar alternatieve manieren om buurtbewoners te betrekken. “We moesten voorkomen dat de voorbereiding en uitvoering van projecten in de openbare ruimte stil kwam te liggen”, zegt Wilbert Wouters, afdelingshoofd Ruimtelijke Uitvoering. “Bewoners kennen hun woon- en werkomgeving het beste en moeten er bovendien jaren tegenaan kijken. Hun mening is superbelangrijk.”

Project websites

Om de vaart in de projecten te houden, laat de gemeente als alternatief nu per project een website maken, waarop bewoners hun voorkeuren kunnen doorgeven. Daarnaast verstuurt de gemeente flyers met invulmogelijkheden. “Want we werken ook in wijken waar niet iedereen een computer heeft en we gunnen iedereen inspraak. Mensen kunnen ons eventueel ook bellen om met iemand van de gemeente te overleggen”, aldus Wouters. De gemeente gaat evalueren welke manier van alternatieve inwonersparticipatie het beste resultaat oplevert.

Meer reacties

De voordelen van digitale inspraak zijn nu al meetbaar. Waar een traditionele bewonersavond tussen de tien tot twintig mensen trekt, krijgt gemeente Tilburg nu tussen de dertig en veertig reacties. “Gewoonlijk is niet iedereen in de gelegenheid op een inloopavond te komen. Als fysieke bijeenkomsten straks weer toegestaan zijn, willen we daarom een combinatie mogelijk maken”, zegt Wouters. Er hangt wel een kostenplaatje aan de digitale inwonersparticipatie. Een fysieke bewonersavond kost de gemeente een paar honderd euro. Een website plus de manuren om het digitale proces te faciliteren loopt momenteel nog in de duizenden euro’s. “Dat komt ook doordat we nog in de experimentele fase zitten. Na standaardisatie wordt het ook financieel aantrekkelijker.”

Toch fysiek bij elkaar

Wouters vindt het grootste gemis van een bewonersavond dat je elkaar niet in de ogen kunt kijken. “Het is wat onpersoonlijker. Mensen vinden het fijn om elkaar te zien en een gezamenlijk moment te beleven. We proberen nu toch te organiseren dat men elkaar kan ontmoeten bij de oplevering van een werk. Wel op anderhalve meter afstand natuurlijk.”