Virtueel Bouw Innovatiediner smaakt naar meer

maandag 27 juli 2020

Vincent Zijlstra

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt Regio Randstad Noord
Afbeelding Virtueel Bouw Innovatiediner smaakt naar meer

Samen met bouwinnovatiehub BouwLab organiseerde Bouwend Nederland op 13 mei speciaal voor mkb-leden een virtueel innovatiediner, met als thema: Digital Twinning in de bouw. Het driegangenmenu werd vlak voor start bij de deelnemers thuisbezorgd en wie niet binnen het bereik van Haarlem verbleef, mocht op kosten van de organisatie zelf iets lekkers bestellen.

Deelnemers kwamen onder andere van lidbedrijven Ooijevaar bevlogen bouwers, Gevelconcept, Kwakman groep, Sturm, Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V., Derksen & Singerling en Van Rhijn Bouw BV en van opdrachtgevende partijen Provincie Noord-Holland en woningcorporatie De Alliantie.

Het doel van het diner is mkb-ondernemingen bewust te maken van de kansen van digitalisering én te inventariseren welke toepassingen toegevoegde waarde zouden kunnen bieden in het productieproces. Nog voor de eerste gang nam Wilfried Hoffman van Axionomic de deelnemers mee in de basisprincipes van Digital Twinning. "Digital Twinning is een verzamelnaam voor allerlei toepassingen waarin fysieke objecten worden gekoppeld aan digitale modellen. Op die manier krijgt een fysiek product of proces een 'digitale dubbelganger' en kun je het optimaliseren", aldus Hoffman.

Eten en weten

Na het voorgerecht gingen Vincent Zijlstra van Bouwend Nederland en Herman van Bolhuis van 3D Makers Zone in gesprek met Timothy Lievendag, manager digitaal bouwen bij BAM, over de rol van Digital Twinning bij BAM. Terwijl het hoofdgerecht 'uitgeserveerd' werd, gingen de deelnemers met elkaar in gesprek in break-out rooms, om dit vervolgens plenair terug te koppelen en toen was het alweer tijd voor het dessert!

Smaakt naar meer

"Het was een nieuwe, maar vooral leuke ervaring om op deze manier met elkaar te dineren. Natuurlijk was het wennen, maar de sfeer was meteen goed. Dit smaakt wat ons betreft naar meer", vertelt Vincent Zijlstra na afloop. Medeorganisator Herman van Bolhuis is ook enthousiast over het diner: "We weten dat Nederland tot één van de landen met de beste ICT-infrastructuur hoort, maar dat de industrie nog niet optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden. De bouw zit in een transitiefase op vele terreinen. Kennis van de nieuwe digitale mogelijkheden is hierbij van groot belang. Met deze digitale manier van vergaderen laat de bouw zien echt wel digitaal te zijn. Samen met medewerkers van het Fieldlab wordt momenteel individueel gekeken naar kansrijke scenario's voor een aantal van de deelnemers aan het diner en worden de eerste haalbaarheidsprojecten geïnventariseerd."

Digital Twinning

Met Digital Twinning kun je gegevens, die gedurende de gehele levenscyclus van bij de bouw gebruikte producten, systemen en materialen, verzamelen en verwerken in virtuele/digitale modellen (digitale tweeling) om zo het productieproces en het productgebruik te analyseren en vervolgens te optimaliseren. Dat is van groot belang om onder meer zero defect te kunnen produceren en dienstverlening zoals beheer- en onderhoudswerkzaamheden continue te verbeteren.