Slimme software maakt bouwplan in één dag

dinsdag 4 augustus 2020
Afbeelding Slimme software maakt bouwplan in één dag

De bouw moet beter en meer geïntegreerd samenwerken. De sector moet daarom vanaf de ontwerpfase tot en met de uitvoer op de schop, vinden OMRT en VORM. Zij ontwikkelden Ostate, waarmee je in één dag een bouwplan kan maken.

Bouwteams moeten niet bij elk project het wiel opnieuw willen uitvinden, maar gestandaardiseerd naar oplossingen zoeken. Dat kan, maar er moeten digitale middelen in de markt zijn die dit ondersteunen en mogelijk maken. Met Ostate komt software beschikbaar waarmee snel een ontwerp gemaakt kan worden op basis van gestelde, complexe en soms tegenstrijdige criteria.

Zo werkt het

Ostate maakt door parametrische algoritmes efficiënte bouwplannen op basis van de wensen van de gebruiker, het bouwbesluit en locatiespecifieke randvoorwaarden. Er worden vervolgens honderden verschillende varianten ontwikkeld waaruit een bouwteam of ontwikkelaar kan kiezen. Op basis van de verkrijgbare bouwmaterialen en elementen uit een database van aangesloten bouwleveranciers maakt de software 3D-dimensies van het ontwerp. Zo zie je direct met welke bouwelementen het ontwerp gebouwd kan worden. Ook worden per variant de kosten, materialenstaat, duurzaamheid en bouwfysica getoond.

Level of Detail

De software werkt met in de branche bekende fases in een ontwerpproces. Het verschil met een regulier bouwplan maken is dat de doorlooptijd nu één dag is, in plaats van maanden of jaren. Het programma duidt deze fasen aan als Level of Details. In dit artikel lees je wat elk van de fasen inhoudt.

Besparing op faalkosten

De faalkosten in Nederland zijn zo'n €6 miljard per jaar. Die kosten zijn grotendeels terug te voeren op miscommunicatie en gebrekkige samenwerking, aldus OMRT en VORM. De computer kan worden gebruikt om de leemte op te vullen, door betere integratie binnen het product. Zo worden kosten, planning en duurzaamheid binnen één tool geoptimaliseerd.

Ostate is inmiddels in zeven projecten succesvol ingezet. De verwachting is dat de koppeling met plattegronden en materialen halverwege 2021 marktbreed bruikbaar is.