JBN Workshop: "De stap naar schaalvergroting van technologie is lastig"

Verslag JBN Workshop Technologie en Digitalisering

maandag 7 september 2020

Goitzen Veenstra

Adviseur Markt & Overheid Regio Noord
Afbeelding JBN Workshop: "De stap naar schaalvergroting van technologie is lastig"

Met de toekomstverkenning Nu Bouwen aan Morgen | Bouw & Infra 2030 willen we richting geven aan de keuzes van de toekomst. In samenwerking met leden en deskundigen van binnen én buiten de sector bekijken we welke uitdagingen en kansen er liggen voor de bouw en infra. Jong Bouwend Nederland heeft daarom in samenwerking met Sound enkele workshops georganiseerd voor zijn leden.

De eerste online workshop werd gegeven op 1 september en ging dieper in op de rol van technologie en digitalisering in de bouw en infra. Tijdens deze sessie werden de mogelijkheden en kansen besproken van technologieën als Artificial Intelligence, Quantum Computing, Robots & Drones, 3-5D printen, Augmented en Virtual Reality. 

Digitalisering en technologie in de praktijk

Uit recent onderzoek blijkt dat er op dit moment wel digitale middelen worden ingezet in de bouw, maar dat deze vooral in de kantooromgeving worden ingezet, bijvoorbeeld om online samen te werken. Ook in de groepsdiscussie werd door leden aangegeven dat er in de praktijk weliswaar veel wordt geëxperimenteerd, maar dat de stap naar schaalvergroting lastig is. In de brainstorm kwamen een aantal innovaties naar voren zoals: (digitale) standaardisatie in de woningbouw, automatisch graven in de infrabouw en ontsluiten van veiligheidsrisico’s op de bouwplaats middels VR.

Vraag de volledige sessie aan

Workshops

Ben je jonger dan 40 en lid van Jong Bouwend Nederland? Neem dan deel aan een van de volgende workshops over de toekomst van de bouw en infra:

  • Woensdag 9 september 08:00 uur – 10:00 uur: Financieel
  • Donderdag 10 september 15:00 uur – 17:00 uur: Duurzaamheid & Circulariteit
  • Dinsdag 15 september 8:00 – 10:00 uur: Mens & Sociaal
  • Donderdag 17 september 08:00 uur – 10:00 uur: Democratie & Besluitvorming

Lees meer over de verschillende workshops

Toekomstverkenning 2030

Het traject 'Nu Bouwen aan Morgen: Verkenning Bouw en Infra 2030' is inmiddels in volle gang. Wil je graag op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen? Houd dan zeker het digitaal platform in de gaten.