• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Bouwvlogger Rob Mulder brengt doorwerken tijdens corona in beeld

Bouwvlogger Rob Mulder brengt doorwerken tijdens corona in beeld

dinsdag 8 september 2020

Vincent Zijlstra

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt Regio Randstad Noord
Afbeelding Bouwvlogger Rob Mulder brengt doorwerken tijdens corona in beeld

Hij noemt zichzelf 'waarschijnlijk de oudste vlogger van Nederland'. Rob Mulder neemt op de YouTubepagina van Bouwend Nederland zijn kijkers mee achter de schermen van de bouwplaats. Hij brengt in beeld hoe de bouw tijdens de uitbraak van het coronavirus doorwerkt en welke uitdagingen dat met zich meebrengt.

Mulder heeft een achtergrond in de journalistiek en begon met online video's maken voor zijn eigen platform Grandioos Groningen, dat in korte tijd uitgroeide tot een populair medium in de noordelijke regio. Door zijn interesse in de bouw begon Mulder met vlogs over bouwprojecten en trok zo de aandacht van Bouwend Nederland. "Het meest aansprekend aan de bouw vind ik de verscheidenheid van de mensen," vertelt hij. "Iedereen is aardig, vakkundig en trots op wat ze doen. Het is indrukwekkend om te zien hoe op een bouwplaats over alles wordt nagedacht."

Doorwerken

Toen het coronavirus uitbrak, lag het voor Mulder voor de hand om daar iets mee te doen. "Het is makkelijk om te denken: er gebeurt niks meer. Ik wil laten zien dat de bouw in deze tijd keihard doorwerkt met alle nodige maatregelen. Het geeft ook vertrouwen om te zien dat er meer helden zijn dan de mensen in de zorg, die er nog steeds zonder te morren op uitgaan om te werken."

Mulder bezocht diverse projecten voor zijn vlogs, waarin hij laat zien hoe het coronaprotocol 'Samen veilig doorwerken' van Bouwend Nederland in de praktijk wordt gerealiseerd en nageleefd. Met name indrukwekkend was de sfeer in de verschillende regio's, vertelt hij: "In Noord-Brabant zat ik bijvoorbeeld midden in de coronabrandhaard. Veel mensen hadden er in de familie mee te maken. Je merkte echt dat dat indruk maakte en dat het bewustzijn enorm was. Die menselijke factor wilde ik in beeld brengen, want werkgevers hebben daar ook mee te maken."

Efficiƫnt plannen

In Sint Pancras bezocht Mulder een woningbouwproject van HSB Bouw. De omvang van dat project vormde daar de voornaamste uitdaging: "Bij kleine projecten lopen een man of tien, hier waren er honderd tegelijk aan het werk. Die moeten allemaal naar de bouwplaats komen, handen wassen en schaften en er moet op toegezien worden dat dat verantwoord gebeurt. Je moet ervan uitgaan dat mensen elkaar in de gaten houden en aanspreken. Gelukkig zijn ze in Noord-Holland altijd heel direct, dus dat gebeurde ook."

"Ik was erg onder de indruk. Het gekke was dat, omdat er bewuster over de planning nagedacht moest worden, zaken sneller en efficiƫnter liepen. Het project loopt dan ook geen vertraging op. Dat is erg bijzonder. Ik denk dat de vlogs een mooi beeld scheppen van hoe doorbouwen in Nederland er momenteel uitziet." De vlogs van Rob zijn te bekijken op de YouTubepagina van Bouwend Nederland.