• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Afdeling Amsterdam en CIAMS praten over gestroomlijnde samenwerking

Afdeling Amsterdam en CIAMS praten over gestroomlijnde samenwerking

Afbeelding Afdeling Amsterdam en CIAMS praten over gestroomlijnde samenwerking
vrijdag 25 september 2020

Uiterst nuttig vonden alle deelnemers de themabijeenkomst die afdeling Amsterdam en CIAMS woensdag 23 september organiseerde. Bouwers en netbeheerders spraken over knelpunten én oplossingen bij de aanleg van nutsvoorzieningen.

Zo’n dertig deelnemers logden in voor de Teams-themabijeenkomst. De deelnemers waren vertegenwoordigers van CIAMS – het samenwerkingsverband tussen de netbeheerders Liander, Waternet, KPNNetwerkNL, VodafoneZiggo, gemeente Amsterdam en combi-aannemers Van Gelder en Van den Heuvel – en een groep bouwers/ontwikkelaars die veel nieuwbouw doen in Amsterdam. Reden voor de bijeenkomst was dat er wel eens dingen misgaan bij de aanleg van nutsvoorzieningen. Niet zozeer in de technische zin als wel in de afstemming en coördinatie. Daardoor lopen werkzaamheden soms vertraging op of ontstaan er onveilige situaties. Alle reden dus om de koppen bij elkaar te steken en te praten over oplossingen. 

Ruis van twee kanten

Harry Wijers van CIAMS zette voor de bouwers uiteen hoe CIAMS één loket biedt voor het aanvragen van gas-, elektra-, water-, riolering-, kabel-, en telecomaansluitingen met als doel de diverse uitvoerende werkzaamheden te coördineren. Ook lichtte hij toe wat voor soort zaken er in de praktijk wel eens mis gaan waardoor hetzij de bouwers/ontwikkelaars van woningen in de problemen komen of juist de netbeheerders en combi-aannemers. En dat oorzaken van die knelpunten bij beide kanten gezocht moet worden.

Digitale werkgroepen

Ondanks dat het een digitale bijeenkomst was, ging het gezelschap in werkgroepen ‘uiteen’ om in Teams Break-outrooms over de materie te discussiëren. Elk van de drie groepen kreeg de opdracht mee om zowel vanuit aannemers- als vanuit netbeheerdersoogpunt één knelpunt te kiezen én voor beide met een aanbeveling voor verbetering te komen. De aanpak leverde levendige discussies op en veel nuttige input. 

Wordt vervolgd

Voor de deelnemers was het duidelijk: deze bijeenkomst moet zeker een vervolg krijgen. Amsterdam kampt immers met een enorme opgave waar het om woningbouw en energietransitie gaat. Om dat allemaal soepel en veilig te laten verlopen is een gestroomlijnde samenwerking tussen bouwers en CIAMS broodnodig.