Bouw Idee Café: wat is circulair bouwen nou echt?

maandag 28 september 2020

Kathelijne Koster

Coordinator Meerjarenprogramma's
Afbeelding Bouw Idee Café: wat is circulair bouwen nou echt?

Donderdag 1 oktober 2020 gaan we in het Bouw Idee Café het gesprek aan over circulair bouwen. Hoe maken we dat groot en wat is circulair bouwen eigenlijk echt? Over tien jaar moeten we al voor de helft circulair bouwen, maar is dat haalbaar?

De overheid wil dat we in 2050 honderd procent circulair bouwen en in 2030 vijftig procent. Een prachtige ambitie, maar wat houdt die in praktijk eigenlijk in? Sommigen vinden dat je al heel circulair bezig bent als je niet te veel inkoopt of puin gebruikt als funderingsmateriaal in de aanleg van wegen. Voor anderen is het circulaire cement Freement nog niet circulair genoeg. Een interessante discussie, die in het Bouw Idee Café wordt gevoerd Menno Rubbens (cepezed), Jeroen Dunnebacke (J.P. van Eesteren), Menso Oosting (Fijn Wonen) en Arjan Hogenboom (Heembouw kantoren). Thomas van Belzen (Cobouw) presenteert de livestream.

Anders denken, anders bouwen

Circulair bouwen gaat over verschillende niveaus van de gebouwde omgeving. De volledige levensduur van een gebouw wordt meegenomen, met inzet van digitalisering, nieuwe technieken en nieuwe economische modellen. Zo breed en ver vooruit denken stuit nog te vaak op praktische problemen, bijvoorbeeld in de eigen bedrijfscultuur en het ketendenken, maar ook in regelgeving en financiering. De huidige contracten in de bouwwereld sluiten vaak niet goed aan bij de wens om circulair te bouwen. Banken en overheden moeten snel meer duidelijkheid verschaffen, zodat de grote marktpartijen het aandurven om de stap te maken naar een circulair financieringsmodel.

Meld je aan

Het Bouw Idee Café over Circulair Bouwen wordt uitgezonden op donderdag 1 oktober 2020 van 16.00 tot 17.00 uur via Zoom. Aanmelden om mee te kijken doe je via deze link. Het via Zoom aanwezige publiek kan meepraten in de uitzending.