• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Tv-programma ‘Je gaat het maken’ wegens succes geprolongeerd

Tv-programma ‘Je gaat het maken’ wegens succes geprolongeerd

donderdag 8 oktober 2020
Afbeelding Tv-programma ‘Je gaat het maken’ wegens succes geprolongeerd

Niet alleen op de bouwplaats, ook op kantoor is in de bouw- en infrasector, ondanks de coronacrisis, een groot gebrek aan vakmensen. Bouwend Nederland stimuleert carrièreswitchen met een project als ‘Van Bank naar Bouw’ en een tv-programma als ‘Je gaat het maken’. Dat was in alle opzichten zo’n groot succes, dat het tweede seizoen zaterdag 17 oktober van start gaat bij RTL4.

In de eerste aflevering van het vorige seizoen van ‘Je gaat het maken’ stond de toen 24-jarige zij-instromer Max Falter uit Amersfoort centraal. Omdat hij niet goed wist wat hij wilde, besloot hij naar het buitenland te gaan – een besluit dat hem al met al 3,5 jaar buiten de landsgrenzen hield. “In onder andere Australië en Nieuw-Zeeland kwam ik erachter dat ik een doener ben, die graag met nieuwe technieken werkt,” blikt hij terug. “Mijn vermoeden dat de bouw wel eens iets voor mij kon zijn, werd bevestigd tijdens ‘Je gaat het maken’. Na een screening ging ik aan de slag bij de Siers Groep, waar ik het werk combineerde met een opleiding tot laagspanningsmonteur.”

Bij het familiebedrijf uit Twente, voelt Falter zich als een vis in het water. “Het is een ideale leerschool. Ik doe nu een vervolgopleiding, waarna er een vast contract op me ligt te wachten. De doorgroeimogelijkheden binnen Siers zijn enorm. In de verre toekomst zie ik mezelf nog wel eens op kantoor, als werkvoorbereider of uitvoerder, maar voorlopig heb ik het naar mijn zin als monteur.”

Voor iedereen die, net als hijzelf, destijds over zijn/haar eigen toekomst twijfelt, heeft Falter een tip. “Probeer zoveel mogelijk uit. En durf ‘ja’ te zeggen als er een uitdaging op je pad komt.”

Juiste keuze

Ook in het tweede seizoen van ‘Je gaat het maken’ zal Erik Colijn potentiële zij-instromers helpen om de juiste keuze te maken. Als directeur van Excellent Opleidingsbedrijf BouwSchool Breda is hij daar een aantal uren per week druk mee. “Het tv-programma inspireert zowel mensen die graag met hun handenv werken als kantoorpersoneel om uit te zoeken of een carrièreswitch naar de bouw- en infrasector iets voor hen is. Bij BouwSchool Breda hebben we continu een pool met 20 à 30 zij-instromers. Het is eerst zaak het kaf van het koren te scheiden. Als dat gelukt is, hou je over het algemeen zeer gemotiveerde mensen over die de bouw en infra vanuit andere sectoren kunnen verrijken met hun kennis, ervaring en verfrissende inzichten.”

Een mooi voorbeeld daarvan is Martijn Nap uit Helmond, die als ‘operational supplier management mechatronics’ bij hightechbedrijf ASML werkt, maar ‘bouwkriebels’ kreeg. Zijn deelname aan ‘Je gaat het maken’ heeft nog niet tot een carrièreswitch geleid, maar dat lijkt Colijn een kwestie van tijd. “Anders dan bij een timmerman of metselaar is het bij een hoogopgeleid iemand als Martijn lastiger om in de bouw en infra een bedrijf en functie te vinden die naadloos past bij zijn kwaliteiten, interesses én salariseisen, want dat speelt ook een rol. Het is daarom maatwerk dat veel tijd en energie kost, maar ik ben ervan overtuigd dat iedere zij-instromer zijn draai kan vinden in de bouw en infra, ongeacht zijn of haar vooropleiding, kwaliteiten en drive.”

Interessant verhaal

Colijn heeft zin in het tweede seizoen. “Het kostte geen enkele moeite om weer zes afleveringen te vullen met zij-instromers met een goed, interessant verhaal. Het grootste verschil met vorig seizoen is dat een nog completer en innovatiever beeld wordt neergezet van de bouw- en infrasector.”