• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Corona: quarantainetijd na contact met een positief getest persoon

Corona: quarantainetijd na contact met een positief getest persoon

dinsdag 27 oktober 2020
Afbeelding Corona: quarantainetijd na contact met een positief getest persoon

Ben je in contact geweest met een positief getest persoon? Zo ziet de verplichte quarantainetijd eruit als je wel of geen verschijnselen hebt.

Als je nauw contact hebt gehad met iemand met COVID-19 of in een COVID-19-risicogebied bent geweest, kun je zelf ook ziek worden. Bij COVID-19 kun je al besmettelijk zijn voordat er symptomen ontstaan. Om te voorkomen dat je de ziekte ongemerkt verspreidt, adviseren we dringend om thuis te blijven en 'in quarantaine' te gaan.

Wanneer ga je in quarantaine?

Als iemand in je huishouden positief is getest, of je hebt nauw contact gehad met een besmette patiƫnt.
Als je in een land/gebied bent geweest dat is aangemerkt als COVID-19-risicogebied, waarvoor een oranje reisadvies geldt.

Wat als je tijdens de quarantaine klachten krijgt?

Krijg je in de quarantaineperiode klachten? Vraag dan direct een test aan. Uiteraard blijf je verder thuis tot de uitslag van de test bekend is. Lees meer over als je klachten hebt die passen bij het nieuwe coronavirus.

Quarantaine: 10 dagen thuis blijven

De meeste mensen die ziek worden van het nieuwe coronavirus krijgen de klachten binnen 10 dagen na het laatste contact. Daarom moeten zij gedurende 10 dagen voor de zekerheid thuis blijven. Je kunt dan ook niet reizen of op vakantie gaan.

De incubatietijd van het nieuwe coronavirus is maximaal 14 dagen. Heel soms krijgen mensen dus nog klachten na de quarantaineperiode van 10 dagen. Daarom is het belangrijk dat je tot 14 dagen na het contact met de positief geteste persoon je gezondheid extra goed in de gaten houdt.

Na de quarantaine

Ook na de quarantaine gelden verder de gebruikelijke regels: houd 1,5 meter afstand van anderen, was regelmatig je handen met water en zeep, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en laat je testen als je klachten hebt die passen bij COVID-19.

Quarantaine of isolatie?

  • Als je klachten hebt die bij COVID-19 passen, of je bent getest en de uitslag is positief dan ga je in isolatie. Je blijft dan thuis, zodat je het virus niet verder verspreidt. Lees meer over wat je moet doen als je in isolatie gaat omdat je COVID-19 hebt.
  • Quarantaine is een voorzorgsmaatregel: je bent niet ziek, maar in contact geweest met iemand die (mogelijk) besmet is en blijft daarom 10 dagen thuis.

Bron

www.rivm.nl