• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Protocol Samen Veilig Doorwerken bijgewerkt voor grenswerkers en vitale processen

Protocol Samen Veilig Doorwerken bijgewerkt voor grenswerkers en vitale processen

donderdag 19 november 2020
Afbeelding Protocol Samen Veilig Doorwerken bijgewerkt voor grenswerkers en vitale processen

De overheid heeft de maatregelen voor grenswerkers in quarantaine en de lijst met vitale processen aangepast. Deze wijzigingen zijn nu ook in het protocol 'Samen veilig doorwerken' voor sectoren Bouw & Techniek opgenomen.

Lees hier het bijgewerkte protocol Samen Veilig Doorwerken

Grenswerkers

Grenswerkers zijn uitgezonderd van de maatregel om bij thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te blijven. Eerder mochten zij de thuisquarantaine alleen onderbreken voor nieuw werk in een grensland dat bestempeld is als (oranje/rood) risicogebied. De uitzondering geldt NIET voor arbeidsmigranten. Dit is belangrijk om te weten voor bedrijven met bijvoorbeeld uitzendkrachten die in de kerstvakantie naar hun moederland willen reizen.

Grenswerkers zijn mensen die in Nederland wonen en in een EU-land werken of andersom: in een EU-land wonen en in Nederland werken. Voor beide situaties geldt dat zij minimaal 1 keer per week teruggaan naar het land waar ze wonen. Dit is breder dan alleen de landen België en Duitsland.

Vitaal proces

De processen op onderstaande pagina zijn nu als vitaal geïdentificeerd in Nederland. Categorie A vitale processen hebben grotere gevolgen bij uitval dan categorie B vitale processen.

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor een actueel overzicht van de vitale processen

Aanpassing quarantaineperiode per 1 december 2020

Zit je vanaf 1 december in quarantaine vanwege een melding van de CoronaMelder App of vanuit het GGD bron- en contactonderzoek? Dan kun je je vijf dagen na die melding laten testen bij de GGD, ook als je geen coronagerelateerde klachten hebt. Valt die test negatief uit, dan mag je je thuisquarantaine beëindigen.

Helpdesk Corona Bouw en Techniek

U kunt hier terecht voor al uw vragen over veilig en gezond doorwerken tijdens de coronacrisis.

Naar de helpdesk