Forse impuls voor economie Noordoost-Friesland

maandag 4 januari 2021

Willemijn Visscher

Verenigingsmanager Regio Noord
Afbeelding Forse impuls voor economie Noordoost-Friesland

Het Rijk, de provincie Fryslân en vier gemeenten in het noordoosten van Friesland geven samen de regionale economie een flinke impuls met een goed gevulde subsidiepot. Ook bedrijven uit de bouwsector kunnen aanspraak maken op geld uit de Regiodeal. De regionale organisatie QOP stimuleert bedrijven en instellingen om subsidie aan te vragen en brengt hen onderling met elkaar in contact.

Een investeringspakket van in totaal 29 miljoen euro voor de komende vier jaren moet de Noordoost-Friese economie een flinke boost geven, vertelt Jan Haakma. Hij is programma-adviseur bij QOP, de regionale organisatie die als 'versneller' subsidieaanvragen stimuleert. "We zijn dit voorjaar gestart met QOP. Dit jaar is er nog maar mondjesmaat subsidie aangevraagd; ik verwacht dat dat zeker volgend jaar flink gaat lopen", zegt Haakma.

Innovatie en Ondernemerschap

Een van de drie hoofdlijnen van de Regiodeal is Innovatie en Ondernemerschap, met daarbinnen een programmalijn voor innovaties op het gebied van industrialisatie en circulariteit in de bouwsector. Samenwerking tussen bedrijven of bedrijven en onderwijs is bij de toekenning van de subsidies belangrijk, vertelt Haakma. "Denk bijvoorbeeld aan een bouwbedrijf en een boer die samen een nieuw isolatiemateriaal willen ontwikkelen van bijvoorbeeld hennep, stro of lisdodde. Dan kunnen ze bijvoorbeeld subsidie uit de Regiodeal aanvragen voor het oogsten, verwerken en uittesten van het isolatiemateriaal. We hopen op zoveel mogelijk cross-sectorale samenwerkingsprojecten, omdat je daar vaak de echte innovaties ziet ontstaan."

Ver met BIM

De Regiodeal voorziet ook in subsidies voor projecten op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt. Ook daarvan kunnen bedrijven uit de bouwsector profiteren, denkt Haakma. "In onze regio zie je bijvoorbeeld dat een aantal grotere bouwbedrijven al heel ver zijn met BIM, het digitale gebouwontwerp waarin alle partijen samenwerken die bij de bouw betrokken zijn. Tegelijk zijn er ook heel veel kleine bedrijven die daar nog niet mee bezig zijn. In dit geval zou subsidie kunnen worden ingezet om kennisoverdracht tussen bedrijven te stimuleren."

Kenniscampus

Voor die kennisoverdracht heeft de regio een prachtige locatie: kenniscampus Bowinn in Dokkum. "We zijn heel blij dat we die faciliteit al hebben in de regio", zegt Haakma. "Bowinn heeft onder meer werkplaatsen om innovaties in elkaar te zetten en klimaatkamers om ze uit te testen, maar ook een grote ruimte voor bijeenkomsten en een leslokaal. In samenwerking met Koninklijke Bouwend Nederland en bijvoorbeeld BuildinG in Groningen willen we hier kennistafelsessies organiseren voor allerlei partijen uit de bouwsector. Bij BuildinG is bijvoorbeeld veel kennis over digitalisering in de bouw. Met die samenwerking zijn we heel blij. Het is goed dat we niet ieder op ons eigen eilandje blijven zitten, maar samen de economische structuur in Noord-Nederland versterken."