'Geen aanleiding om alarm te slaan over 2021'

dinsdag 5 januari 2021

Jan Overtoom

Regiomanager Regio Randstad Noord
Afbeelding 'Geen aanleiding om alarm te slaan over 2021'

Voor Piet-Jan Ooms, directeur van Ooms Bouw & Ontwikkeling is er geen aanleiding om alarm te slaan over 2021. "De orderportefeuille is goed gevuld. Ik maak me meer zorgen om de jaren daarna."

Zoals het er nu uitziet zal de omzet volgend jaar niet lager liggen dan in 2020. "Dan moeten we natuurlijk niet met vraaguitval te maken krijgen, want dan wordt het een ander verhaal. Anderzijds: de kansen op één of twee extra projecten zijn reëel. Dat zou betekenen dat we er nieuwe medewerkers bij moeten zoeken."

Gebrek aan locaties in 2022 en 2023

Behalve dat er voor een iets verdere verbreding van de klantenportefeuille nog wel een paar opdrachtgevers bij zouden mogen, heeft het bedrijf uit het Noord-Hollandse Scharwoude weinig reden tot klagen. Ooms: "Normen op het gebied van duurzaamheid in de gebouwde omgeving zijn op zich prima. Als ontwikkelende bouwer zijn we gewend om al met lagere dan wettelijk noodzakelijke EPC-waarden te werken. Wat wel een struikelblok gaat worden, is het gebrek aan locaties, of eigenlijk beter gezegd: aan vergunningen. Zowel bij de provincie Noord-Holland als Utrecht wordt er bijna niets meer aan bouwlocaties buitenstedelijk toegekend. Zodra het over de weilanden gaat, krijg je nul op het rekest. Alleen binnen de rode contouren krijgen we de bouwopgave van 240.000 woningen in Noord-Holland en Flevoland niet gerealiseerd in de toekomst. Daar komt nog eens bij dat je nu al ziet dat dankzij corona meer mensen kiezen om buiten de steden te gaan wonen. Met die uitbraken wil je gewoon niet op een kluitje zitten. Voor komend jaar lijkt dit allemaal nog niet zo'n probleem, maar voor 2022 en 2023 moet er zeker wat gedaan worden door de overheden, anders kunnen er gewoonweg veel minder woningen gebouwd worden door gebrek aan locaties. Daarmee bewijzen we de woningnood echt geen goede dienst."