'Buiten bedrijf houden van corona grootste uitdaging 2021'

dinsdag 5 januari 2021

Joelka van Daal

Verenigingsmanager afdeling Oost Brabant e.o.
Afbeelding 'Buiten bedrijf houden van corona grootste uitdaging 2021'

Als grootste uitdaging voor 2021 zien Maarten en Tosca Jansen het buiten hun bedrijf houden van corona. "We zijn maar met negen personen, dan betekent een besmetting of quarantaine meteen een hele impact op de bedrijfsvoering."

De eigenaren en tevens meewerkend voorman en -vrouw kunnen erover meepraten. Beiden waren positief getest en stonden dus even aan de kant. "Dat betekent heel wat improvisatie, maar uiteindelijk is het gelukt."

Beiden zijn dan ook niet somber over het nieuwe jaar. "Met goede instructies, strikte maatregelen en wat zelfdiscipline moet het ons lukken om het virus buiten de deur te houden. Dat is maar goed ook, want de orderportefeuille van Aannemer M. Jansen uit Overloon is best goed gevuld. "Twee jaar geleden hebben we een verschuiving in de opdrachten doorgezet. Tot die tijd bestond zo'n zeventig procent van onze omzet uit agrarisch vastgoed. Nu is dat praktisch niets meer. Gelukkig maar, want er wordt steeds minder geboerd."

Stagnatie

De omzet van de Jansens wordt gescoord in 'vijftien kilometer om de kerk van Overloon'. Daar ligt ook wel een zorg. "De bouwlocaties raken op. Vraag is er zeker en er komen meer dan genoeg landbouwgronden vrij, maar de procedures duren erg lang. In 2022 volgt waarschijnlijk een stagnatie, waarna er hopelijk in 2023 weer meer mogelijk is." Voor 2021 wordt rekening gehouden met een vijf procent groei. "We zijn al jaren op zoek naar extra vakmensen, maar dat is erg lastig. Het liefst leiden we zelf leerlingen op, maar ook die zijn erg schaars tegenwoordig. Dat maakt het nog eens extra belangrijk dat we vooral allemaal gezond blijven in 2021."