Behandeling stikstofwet gaat door ondanks val kabinet

vrijdag 5 februari 2021

Richard Massar

communicatieadviseur
Afbeelding Behandeling stikstofwet gaat door ondanks val kabinet

Koninklijke Bouwend Nederland is blij dat de Eerste Kamer op 2 februari heeft besloten dat de behandeling van de stikstofwet doorgang vindt ondanks de val van het kabinet. Het wetsvoorstel ‘Stikstofreductie en natuur-verbetering’ zal waarschijnlijk nog voor de verkiezingen behandeld worden. Het dossier verdraagt geen verdere uitstel meer, het stikstofprobleem moet opgelost worden.

Door de stikstofwet niet-controversieel te verklaren wordt in ieder geval de eerste stap genomen op weg naar een oplossing, en komt woningbouw niet verder nodeloos in gevaar. In de stikstofwet wordt de vrijstelling voor de aanlegfase van bouwprojecten geregeld. Koninklijke Bouwend Nederland blijft zich wel grote zorgen maken over infrastructuurprojecten. Ze pleit daarom voor een structurele oplossing door hiervoor meer stikstofruimte te creëren, zodat economisch herstel én natuurversterking in een goede balans komen.

Stap richting emissieloze bouwsector

Zodra de stikstofwet aangenomen wordt in de Eerste Kamer, komt naast de vrijstelling ook de eerste EUR 500 miljoen beschikbaar voor het vervroegd vervangen van bouwmaterieel met een hoge stikstofuitstoot. Dit is een mooie stimulans richting een emissieloze bouwsector. En dat is hard nodig omdat we de komende jaren meer dan een miljoen woningen moeten bouwen, infra moeten aanleggen en onderhouden en de natuur moeten versterken. De bouwsector speelt een onmisbare rol voor het realiseren van de klimaatdoelen.

Meer weten over het stikstofdossier, lees dan de bestuurdersinformatie stikstofproblematiek die we voor leden opstellen.