• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Ook online maakt Build your future studenten warm voor de bouw en infra

Ook online maakt Build your future studenten warm voor de bouw en infra

vrijdag 12 februari 2021

Vera van Rossem

adviseur onderwijs & arbeidsmarkt regio randstad zuid
Werken met een drone in de bouw

Ruim driehonderd 1e jaar Bouwkundestudenten kregen vrijdag 12 februari een eye-opener van jewelste. Het online event Build your future maakte ze duidelijk dat de uitvoerende bouw heel anders is dan ze zich hadden voorgesteld. Veel leuker vooral!

Uitdagend, innovatief en met een breed banenpallet; de bouw en infra is een branche die jongeren veel te bieden heeft. Maar zelfs onderen jongeren die hebben gekozen voor een studie bouwkunde heerst nog het hardnekkige beeld van zwaar werk waar je voor dag en dauw voor moet opstaan. Het is dus niet voor niets dat Bouwend Nederland/Regio Randstad Zuid al een aantal jaren Build your future organiseert. Het event laat 1e jaars van de Haagse Hogeschool en de Hogeschool Rotterdam kennis maken met de enorme variatie aan toekomstmogelijkheden die de Bouw & Infra ze te bieden heeft. Uiteraard was het dit jaar niet mogelijk om dat op de gebruikelijke manier te doen; daar stak corona een stokje voor. Honderden studenten op één lokatie bijeen brengen kan echter wel digitaal. Dus werd gekozen voor een online variant vanuit de studio van Het Bouwhuis in Zoetermeer. In totaal logden ruim driehonderd studenten van de Hogeschool Rotterdam en de Haagse Hogeschool in voor een ochtendvullend programma dat ze een mooi inkijkje in de bouw gaf. 

Mooie praktijkverhalen

Marjet Rutten, expert op het gebied van innovaties in de bouw, schetste hoe de bouwsector er anno nu en straks uitziet. Ze vertelde over de boeiende beroepen die er al zijn en over hoe innovaties als digitalisering het werk steeds meer veranderen. Vervolgens gingen de schijnwerpers op Patrick Hogendoorn. De senior projectorganisator bij Era Contour vertelde over de dagelijkse praktijk bij zijn werkgever die gespecialiseerd is in woningbouwprojecten. Een interessant verhaal dat de jonge studenten veel leerde over wat er allemaal komt kijken bij een van de belangrijkste bouwopgaven van het moment. Na de twee presentaties gingen de sprekers in een vraaggesprek onder leiding van dagvoorzitter Johan Overdevest nog wat dieper in op de genoemde innovaties. Hoe reëel zijn ze, hoe ver is de sector al met ze te implementeren? Ook de studenten stelden, via de chat, de nodige vragen aan de sprekers. 

Geen borrel, wel een toets

Het event, dat normaal gesproken een hele dag duurt, werd rond half twaalf afgesloten. De gebruikelijke netwerkborrel kon dit jaar helaas niet plaatsvinden. Dat was jammer want het is een uitgelezen kans voor de 1e jaar om met bouwbedrijven contact te leggen over bijvoorbeeld stageplekken. 
Niet anders dan bij de live-versies van Build your future is de follow up. Studiepunten en een toets moeten er voor zorgen dat de studenten daadwerkelijk acte de présence geven én opletten. Ook wordt er in de gesprekken met de loopbaanbegeleider van school teruggeblikt op het event. De leerlingen moeten daarin ondermeer aangeven wat voor toekomst ze voor zichzelf zien in de bouw of infra en welke competenties ze hebben die bij dat beroep van hun keuze past. Kortom, ook met de online versie heeft de branche zichzelf goed in de kijker kunnen spelen van de talenten van de toekomst.