• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • 'Veiligheid, dus ook verkeersveiligheid, heeft onze topprioriteit'

'Veiligheid, dus ook verkeersveiligheid, heeft onze topprioriteit'

woensdag 17 februari 2021

Charles Verheyen

verenigingsmanager grondwerk en railinfra
Afbeelding 'Veiligheid, dus ook verkeersveiligheid, heeft onze topprioriteit'

Onze voorzitter Maxime Verhagen was vorig jaar januari aanwezig bij een sessie over MONO. Hij zei toen dat "onze wegwerkers van hun sokken worden gereden door appende verkeersdeelnemers, werkelijk onverantwoord". Hoe kijkt Maxime naar het belang van verkeersveiligheid?

Ons ledenbestand bestaat uit ongeveer 4.500 aannemers en infrabouwers, met in totaal honderdduizenden werknemers. Variërend van de aannemer op de hoek, gespecialiseerde infrabouwers tot de bekende grote (inter)nationale spelers. Mobiliteit is dus een essentieel onderdeel van ons werk. Verhagen: "Bij ons werk hoort dat je veel op de weg zit. Veiligheid is bij ons een topprioriteit. Wij willen dat onze mensen iedere avond weer veilig thuiskomen. Helaas zitten we nog steeds in de top drie van meest onveilige sectoren. Je kunt je voorstellen dat we daar absoluut uit willen komen".

Integrale benadering

Verhagen zegt dat veiligheid bij ons niet stopt op de bouwplaats. "Alle activiteiten die een werknemer dagelijks uitvoert, moeten veilig gebeuren. Deelnemen aan het verkeer moet dus ook veilig gebeuren." Maxime vindt dat het MONO-gedachtegoed daarbij naadloos aansluit, "want als onze wegwerkers van hun sokken worden gereden door appende verkeersdeelnemers, spreekt het vanzelf dat wij een bijdrage leveren aan het terugdringen van dit onverantwoorde gedrag. Deze voorbeeldrol als sector vinden we cruciaal".

Veiligheid uit competitieve sfeer halen

Als branche hebben we uiteraard ook invloed. Onze inspanningen zijn erop gericht veiligheid op allerlei gebieden te bevorderen. "Zo lobbyen we om veiligheid uit de competitieve sfeer te halen. Het moet geen concurrentievoordeel bieden als je bepaalde veiligheidsvoorzieningen negeert. Veiligheid vinden we gewoon randvoorwaardelijk, in écht alle facetten van ons werk. Daar zijn we bijzonder fel op."

'Niet gefikst tussen soep en aardappels'

De implementatie van een veiligheidscultuur vraagt om een langjarig programma. "Dat beseffen we ons, want een cultuurverandering kost immers tijd en zoiets fiks je niet tussen de soep en de aardappels. De overheid moet dat ook beseffen." Een programma zoals MONO-zakelijk waarbij de overheid, heel terecht volgens Verhagen, een appèl doet op werkgevers, is iets van de lange adem. Vasthouden en volhouden dus. "Kijk maar naar de BOB-campagne. Door jarenlang op datzelfde aambeeld te blijven slaan en die boodschap consequent te blijven herhalen, beklijft dat écht. Kijk naar onze kinderen. Voor hun generatie is het volstrekt not done om met drank op achter het stuur te kruipen. Zo moeten we verkeersveiligheid en MONO ook benaderen."