• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Raamrenovatie essentieel voor herstel en klimaatneutraliteit in de EU

Raamrenovatie essentieel voor herstel en klimaatneutraliteit in de EU

donderdag 18 februari 2021

Cor Wittekoek

Vakgroep secretaris
Glaszetter

De vervanging van ramen voldoet aan alle doelstellingen van de Europese Green Deal. Het is essentieel voor het verwezenlijken van de renovatiegolf en om een duurzaam herstel van de bouwsector mogelijk te maken.

Door maatregelen ter ondersteuning van raamrenovatie in te voeren, kunnen nationale plannen voor herstel en veerkracht langdurige energiebesparing en vermindering van de CO2-uitstoot bewerkstelligen als stap in de richting van klimaatneutraliteit. Verhoging van de snelheid en kwaliteit van raamrenovatie zal ook zorgen voor een beter binnencomfort voor EU-burgers en duizenden lokale banen opleveren in een strategische waardeketen.

De vlakglas- en kozijnenbranche staan klaar om het gesprek aan te gaan met nationale overheden die plannen willen ontwikkelen voor het stimuleren van raamrenovaties. Afhankelijk van de nationale situatie en bestaande regelingen kunnen er verschillende beleidsinstrumenten worden ontworpen, van renovatie van sociale huisvesting tot belastingvoordelen.

Belanghebbende in de branche zijn ervan overtuigd dat er naast de marktondersteuning ook minimale energieprestatiecriteria verbonden moeten zijn aan een ondersteuningsplan om ervoor te zorgen dat de geplaatste producten energie- en CO2-besparingen opleveren die bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

Lees de leaflet van de vlakglas en kozijnenbranche