Faissal Boulakjar bezoekt verduurzamingsproject Van Wijnen

donderdag 11 maart 2021

Ruben Heezen

Beleidsadviseur
Afbeelding Faissal Boulakjar bezoekt verduurzamingsproject Van Wijnen

Op donderdag 11 maart bezocht Faissal Boulakjar, kandidaat-Kamerlid namens D66, een verduurzamingsproject van Van Wijnen in Breda. Tijdens het werkbezoek, in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen, sprak hij met Marlijn Lodewijks (directeur van Van Wijnen Breda) en Willem van Orsouw (uitvoerder van het project) over het belang van samen doorbouwen aan een duurzame toekomst.

Van Wijnen is een van de grootste bouwbedrijven van Nederland. Sinds 2020 is het bedrijf ook gevestigd in Breda. In opdracht van woningcorporatie Wonen Breburg verduurzaamt van Wijnen 192 woningen aan de Jacob Romanstraat en de Daniël Marotstraat in Breda. Ook de keuken, badkamer en het toilet van de woningen worden vervangen. Het bijzondere aan dit project is dat dit allemaal in bewoonde staat gebeurt.

Gasloos en duurzaam

De nieuwe keukens worden allemaal gasloos. Bewoners koken voortaan elektrisch en de woningen worden aangesloten op stadsverwarming. Daarnaast worden de woningen geïsoleerd en worden de ruiten vervangen. Willem Orsouw: “We werken 15 dagen bij de mensen thuis en in die tijd slopen en vervangen we alles. De bewoners kunnen ondertussen terecht in rustwoningen of douchen in aparte woningen in de flat die hiervoor zijn vrijgehouden. Mensen hebben misschien even wat overlast, maar hebben daarna een volledig geïsoleerde woning, een comfortabel leefklimaat en een nieuwe badkamer, keuken en toilet”.

Regie op landelijke woningbouw

Kandidaat-Kamerlid Faissal Boulakjar kent de wijk ‘de Hoge Vucht’ goed. Als raadslid van de gemeente Breda heeft hij eerder opgeroepen om de wijk hernieuwde aandacht te geven en te investeren in onderwijs, duurzaamheid en woningbouw. “Deze wijk heeft enorme kansen, zie ook het talentencentrum voor topsport dat hier binnenkort zal worden gerealiseerd.” Ook landelijk liggen er grote uitdagingen op het gebied van woningbouw. “Wanneer we de woningbouw op gang willen houden en de 1.000.000 woningen die we nodig hebben willen realiseren, hebben we absoluut regie nodig van een Minister van Wonen.” aldus Boulakjar. 

Samen doorbouwen aan Nederland

Het werkbezoek vond plaats in het kader van de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Bekijk hier de inzet van de bouw- en infrasector voor deze verkiezingen.