Veiligheid bij Bouwmensen

interview met Anton Mullié, locatiemanager Goes en Jouke Bosman, student bouwopleiding

woensdag 17 maart 2021

Jos Lukasse

verenigingsmanager zeeland
Afbeelding Veiligheid bij Bouwmensen

In aanloop naar de Bewust Veilig-dag op 24 maart 2021 (https://veilig.debouwmaakthet.nl/) publiceren we iedere week een interview met één van onze leden over ‘veiligheid bij…’. Dit om extra aandacht te schenken aan dit belangrijke thema!

Kun je Bouwmensen kort introduceren Anton?


Wij zijn het opleidingsinstituut voor de bouw- en infraopleiding in Zeeland. We zijn opgericht in 1984 als Bouwopleiding Zeeland. Wij stomen de leerlingen klaar voor een carrière in de bouw en infra. In september 2020 telde de opleiding 180 leerlingen. Per jaar stromen tussen de 40 en 60 nieuwe leerlingen in. De opleiding is MBO niveau 2/3.

Wil je jezelf even voorstellen Jouke?

 

Ik ben Jouke Bosman, ik ben 21 jaar oud en volg de bouwopleiding. Ik loop stage bij aannemingsbedrijf Fraanje. Een familiebedrijf met een mooie omvang. Niet te klein voor grote werkzaamheden en niet te groot voor kleine.

Ik wil graag deze opleiding volgen om een goede basis te leggen voor mijn verdere loopbaan. Hierna wil ik dan ook graag verder leren.

Wat leren de leerlingen in de opleiding over veiligheid?

 

Anton: alle leerlingen krijgen een 2-daagse VCA -training. Daarnaast krijgen ze het veiligheidsboekje met voorschriften.  Al direct in de eerste week van de opleiding is er veel aandacht voor veiligheid. De eerste praktijkdag gaat hierover. Bv ‘veilig omgaan met machines’. Kortom, het is een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Jouke: er is veel aandacht voor het onderwerp. Zo dragen we altijd mondkapjes tegen stof, hebben we veiligheidsschoenen aan en dragen een helm. Belangrijk is het stuk ‘denk aan een ander’. Bijvoorbeeld als je met een lang voorwerp op je schouder een hoek omgaat, dat je je afvraagt: ‘kan er iemand aan komen?’ We leren ook veel over ‘houdt de bouwplaats netjes aan de kant’. Bijvoorbeeld drempeltjes leggen over snoeren, bewapening afdekken en valbeveiliging aanbrengen.

Wat merkt een leerling van de aandacht voor veiligheid bij de bedrijven waar ze stage lopen?

 

Jouke: de collega’s volgen regelmatig cursussen, bijvoorbeeld op het gebied van VCA, EHBO etc en veiligheid komt zeer regelmatig terug als onderwerp.

Hoe creëer je een “ik durf mijn collega aan te spreken” cultuur, al binnen de opleiding?

 

Jouke: ik heb dit pas nog meegemaakt. Een jonge kerel ging boven zijn macht werken op een te laag trapje. Ik heb samen met hem een steiger gemaakt. Elkaar gewoon aanspreken is belangrijk. Mijn ervaring is dat dit goed kan.

Anton: dit gaat steeds beter. Waar het vroeger misschien wat minder makkelijk was, zijn werknemers steeds mondiger geworden, ook op het gebied van veiligheid. Organisaties zijn steeds meer open en de overheid dwingt meer af. We houden de leerlingen ook steeds voor: ‘constateer je iets, vraag het direct’. Soms kan er ook een stukje bedrijfsblindheid zijn. Juist jonge mensen zien dan vaak goed hoe het anders kan.

Zijn jullie bekend met het veiligheidsprogramma Guus en Hein van Bouwend Nederland?

 

Anton: ik had er wel van gehoord. Vroeger kregen we wel eens veiligheidsposters/flyers die leerlingen mee konden nemen naar de bouw. Het is een goed idee om het Guus en Hein programma terug te laten komen in de toolboxmeetings op de bouwplaatsen.

Zijn er nog andere zaken die jullie willen noemen?

 

Jouke: naast veiligheid krijgt ook duurzaamheid steeds meer de nadruk in de bouw. Dit komt bijvoorbeeld ook naar voren in het scheiden van afval, het niet laten liggen van plastic, materialen afdekken bij storm etc. De aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van mensen is ook steeds groter. Zo worden leerlingen al op 16-jarige leeftijd gekeurd via de PAGO. Zo worden ze door hun loopbaan heen ook gevolgd.