• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Inspirerende verhalen bij webinar over zij-instroom en banenbehoud

Inspirerende verhalen bij webinar over zij-instroom en banenbehoud

Afbeelding Inspirerende verhalen bij webinar over zij-instroom en banenbehoud
dinsdag 23 maart 2021

Bedrijven in de techniek hebben personeel nodig maar de kaartenbakken van het UWV worden nauwelijks gevuld met technici. Servicepunt Midden-Nederland spoorde 18 maart met het webinar ‘Behoud vakmanschap. Vind uw nieuwe technisch talent!’ bedrijven aan tot verandering.

Servicepunt Midden-Nederland is een samenwerkingsverband van partijen in in de metaal-, installatie- en bouwtechniek dat zich inzet om de technische arbeidsmarkt beter te laten functioneren. Zo organiseert SPT al een aantal jaren bijeenkomsten om zij-instroom te promoten. Met onder meer verhelderende cijfers van UWV over de arbeidsmarkt en pakkende best practice verhalen worden werkgevers geïnformeerd en geïnspireerd om bij de zoektocht naar personeel verder te kijken dan de jongelui die net uit de schoolbanken komen. Normaal gebeurt dat met fysieke bijeenkomsten maar donderdag 18 maart was het uiteraard en online bijeenkomst. 

Flink aanbod

Jeroen Schuil, arbeidsmarktadviseur bij UWV gaf inzicht in de lokale arbeidsmarkt. In januari 2021 waren er ruim 6000 vacatures in de techniek. Daarnaast stonden er zo’n 1800 ingeschreven in de techniek. Echter, een nadere analyse leert dat een groot aantal van deze mensen niet snel in te zetten is. Een groot gat tussen vraag en aanbod dus. De instroom moet daarom van andere, sectoren komen; bijvoorbeeld krimpsectoren zoals de evementenbranche, horeca, detailhandel. Kortom, zij-instromers. Veel bedrijven schrikken echter terug van het idee dat deze mensen vaak wat duurder zijn qua salaris dan schoolverlaters en dat er doorgaans nog een vorm van om- of bijscholing nodig is. Bert Boeijink van Bloemendal bouw maakte duidelijk dat dat geen belemmering hoeft te zijn. Zijn bedrijf werkt al zo’n 25 jaar met verschillende zij-instromers. Het bedrijf is daar inmiddels aardig op ingespeeld, qua werkzaamheden én qua personele ondersteuning. Begeleiding van de zij-instromers is wel essentieel, legde Boeiijnk uit. Ze zijn soms wat langer uit het arbeidsproces en dan kan het lastig zijn om het ritme weer op te pakken. Boeijink gaf aan dat je daar als bedrijf niet alleen voor staat, externe partijen kunnen daar bij helpen en er zijn subsidiepotjes die helpen de kosten te dragen.

Financiële en fysieke support

Om de deelnemers te laten zien dat zij-instroom goed kan werken, vertelde Jeffrey Italiaander zijn verhaal. De zanger en (stem)acteur verruilde door de coronacrisis de musicalwereld voor een baan in de techniek. Werk als fietsmonteur geeft niet alleen meer zekerheid, maar ook nog eens net zoveel plezier, maakte Italiaander duidelijk. Hij heeft namelijk voor de tweede keer van een hobby zijn beroep kunnen maken. 
Hoewel de techniekbranche in coronatijd meer zekerheid geeft dan de diverse andere branches, worden ook hier de gevolgen van corona voelbaar. Daarom hebben Servicepunt Techniek, de provincie Utrecht en de Technologieraad regio Utrecht de krachten gebundeld om banen in de techniek zoveel mogelijk te behouden. Er worden vouchers, loopbaancoaches en arbeidsmarktcoaches ingezet om het verlies van banen en leer-werkplekken voor mbo studenten in de techniek tegen te gaan.

 

In SPT Midden Nederland werken samen: A+O Metalektro, Wij Techniek, OOM, Bouwend Nederland, Koninklijke Metaalunie, Techniek Nederland, de FNV, Werkgeversservicepunten Utrecht-Midden, Gooi en Vechtstreek en Amersfoort, Leer-werkloketten Amersfoort en Utrecht, UWV-werkgeversdiensten landelijk.

Tags

Instroom