Van Gelder: wat doen zij omtrent veilig werken?

woensdag 24 maart 2021
Afbeelding Van Gelder: wat doen zij omtrent veilig werken?

Binnen de Ondergrondse Infra zijn de bedrijven en hun medewerkers dag en nacht bezig om veilig te kunnen werken. Woorden als Veiligheidsladder, Generieke Poortinstructie (GPI) en Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) zijn daarom ook veelgehoorde termen binnen de branche.

Rond de Bewust Veilig-dag op 24 maart besteden veel bedrijven extra tijd en aandacht aan veiligheid. De vakgroep is benieuwd wat onze lidbedrijven deze week zoal doen en vraagt jullie dit met ons te delen.

De vijf pijlers bij Van Gelder

Bij Van Gelder loopt veiligheid als een rode draad door de bedrijfsvoering aan de hand van vijf pijlers: betrokkenheid, vakmanschap, grondbeginselen, informeren en uitstraling. Al tijdens de speciale introductie-ochtend voor nieuwe medewerkers wordt er aandacht geschonken aan (het belang van) bewust veilig werken. Ook tijdens de Bewust Veilig-dag staat het thema centraal. Simonette Kraaij (Hoofd Communicatie en Marketing): "Bij Van Gelder werken we iedere dag bewust veilig. Daarom staat het thema veiligheid, ook tijdens de dag van de veiligheid, bovenaan de agenda. Er is een 'Samen in Gesprek' kaartspel ontwikkeld dat we op de 24ste organisatie breed in teams van drie collega's gaan spelen. Uiteraard gebeurt dit coronaproof. In het spel staan de vijf pijlers van het veiligheidsbeleid van Van Gelder centraal. Het kaartspel behandelt een flink aantal vragen en voorbeeldsituaties uit de dagelijkse praktijk. Daarnaast krijgen de collega's een aantal dilemma's voorgelegd. Doel van het spel is collega's (maar ook onderaannemers) nog eens bewust te maken van de risico's die we lopen en van wat de gevolgen van onveilig werken zijn. Bovenal is het een manier om collega's te triggeren met elkaar in gesprek te gaan over dit thema. Daarnaast nodigen we collega's uit om hun ideeën over hoe hun eigen werk veiliger kan, te delen met de KAM-afdeling. Dat vinden we belangrijk omdat veilig werken een zaak is van ons allemaal".

Heb jij ook een mooi voorbeeld met betrekking tot veiligheid dat je graag wilt delen? Neem contact op met Yvonne de Rijck of Bernadette Maat.

Foto: via website Van Gelder