Twente loopt zich warm voor de Wet kwaliteitsborging

maandag 29 maart 2021

Jorrit van Ommen

Verenigingsmanager Regio Twente
Afbeelding Twente loopt zich warm voor de Wet kwaliteitsborging

Samen oefenen met de Wkb in Twente, dat is het motto en dat doen we ook! Op 18 maart jl. werd de eerste kick-off bijeenkomst georganiseerd samen met veertien Twentse gemeenten, bouw- en infrabedrijven, het ministerie BZK en kwaliteitsborgers.

Aan de hand van verschillende proefprojecten in Enschede, Almelo, Glanerbrug en Rijssen werden ervaringen en kennis gedeeld. Het Ambassadeursnetwerk Wkb in Twente gaat regelmatig met elkaar in gesprek om continu maximaal van de ervaringen te leren. Door nu al projecten uit te voeren, zoals de Wkb beoogd, kunnen betrokken partijen in een 'gecontroleerde' omgeving oefenen met de wet en zichzelf maximaal voorbereiden op inwerkingtreding op 1 januari 2022. Voor iedere stakeholder is het van belang om tijdig te starten met oefenen in de praktijk. 
 
Inmiddels zijn er veel oefenprojecten rondom woningbouw. De veertien gemeenten zijn nog op zoek naar andersoortige projecten als proefprojecten zoals bedrijfspanden, fietsbruggen, kleinere verbouwingen en renovatieprojecten. 

Gedragsverandering nodig

De deelnemende bedrijven, onder andere Tijdhof Hobema, Dura Vermeer Hengelo, Jansen de Jong Hengelo, Roosdom Tijhuis Rijssen en Koopmans Bouw Enschede, hebben inmiddels flink wat ervaring opgedaan met de oefenprojecten. Inhoudelijk is daar met name gediscussieerd over de oplevering en gereedmelding van projecten. De Wkb vraagt ook om een gedragsverandering van medewerkers en toeleveranciers. Het is ook best wel een opgaaf om als uitvoerder meerdere projecten tegelijk te monitoren, dus je hebt een meewerkend voorman nodig op de bouwplaats zelf. 
 
Over het algemeen zijn de deelnemers positief en merken dat het wel goed te doen is, met name als je iedereen betrekt en enthousiasmeert. Uiteindelijk levert het ook resultaat op. Er is bijvoorbeeld tijdig een bouwkundige fout ontdekt met betrekking tot een raveelbalk. Met dit netwerk gaan we op regelmatige basis met elkaar in gesprek en leren we van elkaars ervaringen.

Waarom zou je deelnemen?

  • Het geeft je een voorsprong in de markt.
  • Het helpt tegenvallers te voorkomen (onvoorziene kosten, tijdvertragingen of bijvoorbeeld gezichtsverlies bij opdrachtgevers).
  • Het helpt om je eigen organisatie klaar te stomen voor de nieuwe wetgeving.
  • Het geeft je een bredere kijk op de toepassing van de Wkb. Het is leerzaam om samen (met borgers en gemeenten) kennis over de wet en ervaringen uit proefprojecten te delen.
  • Je krijgt zicht op de wijze waarop de lokale gemeenten zullen omgaan met de nieuwe wettelijke verplichtingen.

Meld je aan 

De volgende Wkb-bijeenkomst staat gepland op 21 april. Meld je daarom nu aan voor een Wkb-training. Heb je vragen of wil je je aanmelden, mail Jorrit van Ommen of bel 06-83178547.