WhatsApp gehackt? Zo doe je er wat aan!

donderdag 1 april 2021
Afbeelding WhatsApp gehackt? Zo doe je er wat aan!

De laatste weken zijn er meer WhatsApp accounts dan ooit gehackt. Is jou dit al eens overkomen? En weet je welke stappen je moet ondernemen wanneer je dit overkomt? En misschien nog wel belangrijker, hoe voorkom je dat je gehackt wordt? Wij leggen het je uit.

Wanneer je WhatsApp gehackt wordt, neemt iemand anders jouw profiel over. Vanuit jouw profiel kunnen criminelen jouw contacten berichten sturen waarin ze bijvoorbeeld om geld vragen, om zo betrouwbaarder over te komen.

Dit hacken gaat vaak als volgt in zijn werk: je ontvangt een appje van een bekende (die dus al gehackt is), waarin vaak gezegd dat diegene per ongeluk een code heeft verstuurd die niet voor jou bedoeld was. Vervolgens moet jij die code naar hen doorsturen. Deze 6-cijferige code is eigenlijk de verificatiecode die je toegestuurd krijgt wanneer je je aanmeldt bij WhatsApp met je telefoonnummer. Wanneer je je dus niet op een nieuw apparaat hebt aangemeld, zul je dus ook nooit een verificatiecode ontvangen.

Oplichters kunnen als ze binnen zijn jouw WhatsApp profiel op hun apparaat installeren. Meestal sturen ze, vanuit jouw naam dus, je contacten een bericht waarin ze om hulp vragen. Vaak vragen ze om een geldbedrag dat jij zogenaamd zeer snel moet overmaken. Lees hier wat je moet doen als je zo’n bericht ontvangt.

Pas hier dus echt voor op! Het voordeel dat de oplichters nu hebben is dat het bericht echt vanuit jou komt. Dit is dus veel geloofwaardiger dan een appje van een onbekend telefoonnummer, waarin wordt beweerd dat diegene een nieuw nummer heeft.

 Ik ben toch gehackt, wat nu?

 • Waarschuw direct je contacten. Desnoods via e-mail als je WhatsApp niet meer vertrouwt. Zo weten je contacten dat ze je voorgaande of nog binnenkomende berichten niet moeten vertrouwen en dat jij die niet verstuurd hebt.
 • Maak een back-up van je gesprekken. 
 • Verwijder en her installeer WhatsApp van je telefoon. Start tussen deze twee handelingen je telefoon een keer opnieuw op.
 • Neem je account terug door te verifiëren. Log opnieuw in bij je WhatsApp account met je telefoonnummer. Je vraagt vervolgens een verificatiecode aan. Het moment dat je met deze code opnieuw inlogt op je telefoon, log je automatisch uit op alle andere apparaten. Dus ook de apparaten waarmee oplichters eventueel actief zijn. Het kan zijn dat de oplichters de verificatiecode ook al een paar keer hebben aangevraagd, hierdoor kan het zijn dat jij een paar uur moeten wachten totdat je de code kan aanvragen.

Hoe voorkom ik dat ik gehackt word?

Allereerst: deel geen code's met anderen. Daarnaast is het slim om de twee-staps verificatie van WhatsApp in te stellen. Dit is een extra, zelfgemaakte 6-cijferige code die je moet invullen als je opnieuw inlogt bij WhatsApp. Deze code moet je soms opnieuw invullen als je WhatsApp opent. De twee-staps verificatie stel je als volgt in:

 • Tik op de drie puntjes rechtsboven
 • Tik op Instellingen
 • Tik op Account
 • Tik op Verificatie in twee stappen
 • Tik op Inschakelen
 • Typ een eigen zescijferige toegangscode in
 • Typ nogmaals de code in

Bouwend Nederland Telefonie

Wil je meer weten over Bouwend Nederland Telefonie? Neem dan contact op met de afdeling ledenvoordeel of bel 079 3 252 166.