Afdeling Amsterdam bijgepraat over wat anders wordt in WIOR

donderdag 1 april 2021

Lydia de Wit

verenigingsmanager regio randstad noord
Afbeelding Afdeling Amsterdam bijgepraat over wat anders wordt in WIOR

Gemeente Amsterdam past de regels voor het werken aan de infrastructuur in de openbare Ruimte aan. In een razend informatieve bijeenkomst kregen de leden van de afdeling Amsterdam woensdag 31 maart informatie over de wijzigingen.

Energietransitie, klimaatadaptatie, uitrol van 5G netwerken; er komt veel af op de gemeente Amsterdam. Als die zaken niet goed geregeld zijn, dan liggen de straten en stoepen van de hoofdstad de komende tien jaar continu open. Een update van de verordening en Nadere Regels Werken in de Openbare Ruimte (WIOR) moet dat voorkomen, én de administratieve druk voor de infrabedrijven verminderen. Wat die wijzigingen inhouden en hoe de gemeente denkt die druk te verlagen, kreeg de afdeling Amsterdam 31 maart te horen van Michiel Wentholt en Carlinde Adriaanse van de gemeente. Wentholt, auteur van de aangepaste WIOR, beet het spits af met een nieuwtje dat onmogelijk verser kon zijn. Nog maar een paar minuten voor hij inlogde bij de kennissessie was de gemeenteraad akkoord gegaan met de invoering van de wijziging. Op 12 april treedt de nieuwe WIOR in werking.

Inhoudelijke uitleg

Naast de natuurlijk niet echt onverwachte primeur nam Wentholt de leden mee langs wat er nieuw is in de verordening. En hij vertelde over VICTOR, de eveneens nieuwe applicatie waarin alle ‘papierwerk’ moet worden vastgelegd. Het doel van VICTOR is de administratieve werkdruk verlagen maar veel leden van afdeling van Amsterdam vroegen zich hardop en in de chat af of dat wel gaat lukken. De vernieuwing van WIOR gaat echter in twee fasen en in die tweede fase is veel aandacht voor de verlaging van de druk, zo bleek uit de uitleg van Carlinde Adriaanse, verantwoordelijke voor de participatie en het bestuurlijk proces van de WIOR-verordening en nadere regels. 

Toekomstbestendige verordening

In die tweede fase gaat het om het toekomstbestendig maken van de WIOR. Om dat te kunnen doen wil de gemeente van de bedrijven weten hoe ze met de WIOR werken en hoe een en ander  gemakkelijker en inzichtelijker gemaakt kan worden . Een aantal deelnemers aan de kennissessie meldde zich meteen aan. En er kwamen ook al direct tips en suggesties. Een van de bedrijven vertelde dat zij alle werken waarvoor ze vergunning moeten aanvragen op een soort Google Maps inzichtelijk maken. Of het niet een goed idee zou zijn om die mogelijkheid aan VICTOR toe te voegen. 
Een andere lidbedrijf kwam met de suggestie om het SIA-meldingensysteem van de gemeente voor de registratie van meldingen in de openbare ruimte, te koppelen aan VICTOR. De gemeente zou zo’n melding dan meteen kunnen doorzetten en een opdracht uitzetten; de bouwer hoeft dan niet telkens een vergunning aan te vragen.

Vragen?

Naast de suggesties waren er ook vragen. Heel veel vragen. Zo veel dat ze, ondanks een uitloop van drie kwartier, niet allemaal beantwoord konden worden. Verenigingsmanager Lydia de Wit heeft ze echter verzameld. Zodra de antwoorden van de gemeente binnen zijn, geeft ze die door. Wie nog vragen heeft, kan deze via de mail – L.dewit@bouwendnederland.nl – aan haar stellen; zij zet ze weer door naar de gemeente. Ook bedrijven die een bijdrage willen leveren aan fase 2, kunnen zich bij haar melden.