Eekhout Bouw gaat veilig het feestjaar door

vrijdag 2 april 2021
Afbeelding Eekhout Bouw gaat veilig het feestjaar door

Het 75-jarig jubileum op 15 februari, Internationale Vrouwendag op 8 maart, Bewust Veilig Dag op 24 maart en dan ook nog de dagelijkse werkzaamheden; de agenda van Eekhout Bouw uit Kwintsheul was het afgelopen kwartaal aardig vol.

“Eerlijk gezegd is de Bewust Veilig Dag er een beetje bij ingeschoten”, geeft Chris Eekhout schuldbewust toe. “We waren die week druk met de voorbereidingen van een digitale pubquiz op 27 maart voor medewerkers en relaties vanwege het 75-jarig jubileum.” Geen extra aandacht voor veiligheid op 24 maart wil natuurlijk niet zeggen dat Eekhout Bouw niet om veiligheid geeft. “Absoluut niet, we zijn altijd met veiligheid bezig!”, zegt de eigenaar van het Westlandse Bedrijf. We zijn VCA** gecertificeerd, doen elk jaar een stuk of twaalf collectieve toolboxmeetings.” Afgelopen jaar is het collectieve er door corona niet van gekomen. Er wordt nu vooral met schriftelijke informatie aan het veiligheidsbewustzijn gewerkt, of in  kleinere groepjes op de bouwplaats. Al staat het allemaal op een wat lager pitje dan normaal; Eekhout kan zijn mensen er niet op betrappen dat de aandacht voor veiligheid verslapt. “Maar je moet toch blijven opletten. Er komen soms nieuwe mensen bij en je hebt te maken met leveranciers op de bouwplaats.” Naar de onderaannemers heeft Eekhout weinig omkijken. “We werken vaak met vaste partijen en dan weet je wat je aan elkaar hebt.”

Gebak!

Corona heeft niet alleen de toolboxroutine een beetje in de wielen gereden, ook het jubileumjaar pakt anders uit dan gehoopt. Liefst had Eekhout Bouw de 75ste verjaardag gevierd met een groot feest, maar dat zit er vanwege de virusmaatregelen nu niet in. De festiviteiten worden nu uitgesmeerd, elke maand is er iets. Het feestje van eind maart was een digitale pubquiz, voor de medewerkers. Het was het tweede event, de aftrap was op 15 februari toen het bedrijf daadwerkelijk 75 jaar oud was. Alle inwoners in Kwintsheul van 75 jaar en ouder mochten op kosten van het bouwbedrijf een twee gebakjes ophalen bij de bakker. “Gelukkig zitten we in Kwintsheul en niet Den Haag!”, grapt Eekhout. De geste werd gewaardeerd in het dorp. Mensen kennen het bedrijf. “Veel van die mensen zijn klant geweest en hebben mijn opa, die het bedrijf in 1946 is begonnen, nog gekend.”

Timmervrouwen

Bedrijfsruimten voor tuinders en overige utiliteitsbouw, verbouwingen van scholen, woningen en het bouwen van villa’s; als algemeen bouwbedrijf bouwt Eekhout Bouw van alles. Zelfs een stukje projectontwikkeling hoort erbij. Het was die tak van sport die Chris Eekhout overhaalde om in 2005 in het bedrijf te stappen dat destijds door zijn vader en twee ooms werd gerund. “Ik werkte ergens anders maar wilde meer de kant van projectontwikkeling op. Mijn vader deed dat toen met Eekhout Bouw, vandaar de keuze om er bij te gaan.” Sinds 2012 is hij voor driekwart eigenaar en runt hij samen met twee collega’s het bedrijf. Uiteraard doet hij dat niet op dezelfde manier als zijn vader en grootvader, maar sommige dingen gaan nog steeds  als vanouds bij Eekhout Bouw. Jonge mensen binnenhalen en ze opleiden bijvoorbeeld. “Dat hebben we altijd gedaan en dat doen we nog steeds. Onze oudste timmerman is volgend jaar 65 jaar, die is hier met 15 jaar begonnen.” Momenteel lopen er drie leerlingen rond bij het 37 medewerkers tellende bedrijf. Opvallend, een van die leerlingen is een vrouw. “Vrouwen in de bouw zie je niet veel”, zegt Eekhout. “Ja, wel op de administratie of in de werkvoorbereiding, maar niet zoals zij, een timmervrouw. We hebben er zelfs twee, naast de leerling ook een volledig opgeleide timmervrouw. Dat gaat perfect, ze doet op geen enkele manier onder voor de timmermannen. En beide dames worden ook prima opgenomen in de groep.”

Verantwoordelijkheid

Er word wel gezegd dat de instroom van jongeren een positieve invloed heeft op veiligheid, dat ze oude gewoontes aan de kaak stellen. Die ervaring heeft Eekhout zeker voor wat betreft het UTA personeel. “Die jongens en meiden hebben vaak een 4 jarige MBO of HBO opleiding achter de rug en zijn al wat ouder. Tijdens hun studie krijgt veiligheid al veel aandacht.  De timmerleerlingen zijn 16, 17 jaar als ze hier binnenkomen en hebben net hun middelbare school afgerond en zijn nog zo groen als gras. Ze gaan één dag per week naar school en werken vier dagen in de week bij het leerbedrijf. Bij ons leren ze dus hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Wij moeten dus zorgen dat we veilig werken, dan krijgen die jongeren dat vanzelf mee.”

Foto gemaakt door Bas Kooij. Op de foto vlnr: Edwin Ammerlaan, Klaas van Henten en Chris Eekhout (directie)