Regio Zuid in het geweer tegen cybercrime

woensdag 26 mei 2021
Afbeelding Regio Zuid in het geweer tegen cybercrime

Computercriminaliteit neemt toe. Ook bouw- en infrabedrijven zijn steeds vaker het slachtoffer. Leden van regio Zuid leerden 1 april tijdens het webinar Cyber Security hoe ze zich ertegen kunnen wapenen.

Afdeling Limburg had het initiatief genomen voor het webinar Cyber Security maar ook leden van de afdelingen Zeeland, Brabant Mid-West, Oost Brabant en de Infra Platforms regio Zuid waren uitgenodigd om deel te nemen. In totaal logden er donderdag 1 april zo’n zestig mensen in. Ze kregen een zeer boeiend en gevarieerd programma voorgeschoteld met informatieve filmpjes, achtergrondinformatie en praktijkervaringen.

Belangrijk deel van de informatie kwam van het Digital Trust Center van het Ministerie van Economische Zaken. Koninklijke Bouwend Nederland is een samenwerking met het DTC aangegaan die is gericht op de preventie van computercriminaliteit. In een video van het DTC en de politie werd uitgelegd hoe groot het probleem is, dat fysieke criminaliteit afneemt maar computercriminaliteit de laatste jaren enorm toeneemt.

Ethische hack

Na de informatieve presentatie van het DTC schoven Jasper Weijts van Onvio - Uw informatiebeveiliging naar een hoger niveau en Marcel van Hest van Milbouw aan tafel bij dagvoorzitter Dennis Mollet. Het lidbedrijf uit Nieuw Bergen had meegedaan aan een proef om te kijken waar kwetsbaarheden in de computerbeveiliging zitten. Namens Onvio, dat is gespecialiseerd in cyber security, had Weijts een ethische hack uitgevoerd bij Milbouw. Het leverde boeiende informatie met bruikbare verbetermogelijkheden op voor de deelnemers aan het webinar. Herkenbare informatie ook want Milbouw is representatief voor veel MKB-bedrijven.

Onmisbare basis

Rajko Smaak van het DTC vertelde vanuit de studio in Zoetermeer over de vijf basisprincipes die nodig zijn om als bedrijf het fundament voor cyber security te leggen. Dat gaat onder meer om updates uitvoeren en virussen en andere malware voorkomen maar ook het veilig gebruik door medewerkers zoals sterke wachtwoorden kiezen en alert zijn op phishing mails. Aan bod kwam ook de basisscan die bedrijven inzicht geeft in waar ze staan op het gebied van computerveiligheid en waar stappen gemaakt moeten worden. De scan is gratis en laagdrempelig, in vijf tot tien minuten heb je al een heel aardig beeld van de zaken waar je mee aan de slag moet om computercriminelen buiten de deur te houden.

De vijf basismaatregelen en de basisscan zijn hier terug te vinden.

Over ransomware en meer

Weijts liet zien hoe een hacker te werk gaat, wat hij in de praktijk doet om binnen te dringen in de digitale systemen van een bedrijf en wat voor schade hij kan aanrichten. Zo legde hij uit dat hackers bijvoorbeeld op zoek gaan naar emailadressen van medewerkers die ooit al eens bij een hack betrokken zijn geweest. Via die weg kan dan in het netwerk worden binnengedrongen om bijvoorbeeld ransomware te installeren en losgeld te eisen. Ook vertelde hij dat hackers soms rekeningnummers van creditfacturen veranderen om het geld van terugbetalingen naar henzelf te sluizen.

Breed programma

Vooral de verhalen over de proef bij Milbouw waren een echte wake up call voor de deelnemers. Veel bedrijven denken namelijk dat er niets te halen valt bij ze maar nu leerden ze dat ze wel degelijk veel te verliezen hebben. En hoe kinderlijk eenvoudig het soms voor hackers kan zijn om binnen te dringen. Deze bewustwording is ook precies waar het webinar voor bedoeld is. Het maakt deel uit van een breder programma waarmee Koninklijke Bouwend Nederland bedrijven bewust wil maken van de enorme risico’s en ze wil ondersteunen in het beschermen ertegen.

Naast voorlichting zoals het webinar en informatie op de website zijn er vanaf de zomer speciale trainingen vanuit de Bouwend Nederland Academy. De eerste vindt plaats op 15 juni in de ochtend. Meer informatie volgt te zijner tijd via de kanalen van Koninklijke Bouwend Nederland.

Daarnaast is er via Ledenvoordelen ook een cyberverzekering. Heb je het webinar gemist? Geen probleem, kijk het hier terug!

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van de webinar dan neem gerust contact op met de verenigingsmanager van je afdeling zodat we je vragen kunnen laten beantwoorden!