• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Uit de bestuurskamer van afdeling Brabant Mid-West: Peter Berende

Uit de bestuurskamer van afdeling Brabant Mid-West: Peter Berende

woensdag 9 juni 2021

Petra Landmeter

Verenigingsmanager Brabant Mid-West
Afbeelding Uit de bestuurskamer van afdeling Brabant Mid-West: Peter Berende

Na voorzitter Hans Wolfs en Jan Braspenning is ditmaal Peter Berende aan de beurt om zichzelf te introduceren. Peter is sinds de oprichting van de afdeling in 2016 lid van het bestuur en vervult ook de rol van penningmeester.

Mijn naam is Peter Berende. Ik ben 49 jaar, getrouwd en heb drie kinderen van 21, 19 en 16.

Ons familiebedrijf bestaat ruim een halve eeuw en ik ben sinds 1998 de roerganger. Het was voor mij alles behalve vanzelfsprekend om het bedrijf van mijn ouders over te nemen. Ik was nogal zoekende maar uiteindelijk toch in het bedrijf gerold. Mijn vader vond dat ik onderaan moest beginnen, dus in eerste instantie als bouwhulp de bouwplaats op. Hoewel ik dit zeker niet altijd als de leukste tijd heb ervaren is het zeker wel heel waardevol geweest. Het is goed om te weten wat er op de bouwplaats speelt en hoe de hazen lopen. Je krijgt dan ook meer begrip wat het is om in weer- en wind te werken en er wordt vaak een beroep gedaan op improvisatievermogen.

'Dat hebben wij gemaakt'

Mijn drijfveer is om met ons team van 20 mensen mooie dingen  te maken en achter te laten. Iedereen kent wel het gevoel van trots: "dat hebben wij gemaakt". Dat gevoel blijft ook jaren na oplevering nog aanwezig. Uitgangspunt is de realisatie in een goede harmonie met opdrachtgever en alle andere betrokken partijen. Dat is echt steeds weer een hele uitdaging. Overeenkomstige en tegenstrijdige belangen zijn steeds aan de orde van de dag.

Spin in het web

Waar ik me vooral voor sterk maak is het besef dat het overgrote gedeelte van de verantwoordelijkheid van een bouwproject bij de aannemer ligt. Wij zijn de spin in het web en als het ergens niet goed gaat dan zijn wij de probleemoplossers. Dat die verhouding hierbij wel eens in onbalans is moeten we betrokken partijen goed van doordringen. Veel communiceren "zeg wat je doet, doe wat je zegt". Wij als aannemer zijn niet zomaar een partij maar de spil van het project en het proces. We nemen de leiding, maar zonder autoritair te zijn. De marges zijn vaak klein en niet in verhouding tot de risico's. Dat mogen we ons best wel eens meer beseffen.