Lukt het Leo om Bouwspraak onder de knie te krijgen?

vrijdag 11 juni 2021
Afbeelding Lukt het Leo om Bouwspraak onder de knie te krijgen?

"HÉ, HÉ, HÉ! Jij, bel de brandweer, jij, bel de politie, jij, bel de ambulance." Kijk je mee naar Leo's tweede poging om Bouwspraak onder de knie te krijgen?

Veel ongevallen zijn te voorkomen door betere communicatie. Heldere en eenduidige communicatie is een uitdaging als je bedenkt dat werknemers vaak last hebben van omgevingslawaai. Daarnaast is Nederlands allang niet meer de enige taal op de bouwplaats of projectlocatie. Het bouwproces wordt ook steeds complexer. Steeds meer specialisten zijn op dezelfde plek tegelijk aan het werk. Bouwspraak is een universele 'taal' om de veiligheid in de bouw- en infrasector te vergroten.

Om te zorgen dat Bouwspraak ook echt tussen de oren komt van iedereen die zich op een bouwplaats of projectlocatie bevindt, is er een nieuwe campagne gestart. Het zwaartepunt komt te liggen bij twaalf korte komische video's à la Sluipschutters. In de filmpjes staat 'bouwvakker' Leo Alkemade centraal en zie je hoe Leo zijn best doet om Bouwspraak te leren, met wisselend succes en soms grote gevolgen. Hoewel de video's bewust om te lachen zijn, om de aandacht te krijgen en vast te houden, is veiligheid op de bouwplaats of projectlocatie natuurlijk een serieuze zaak. 

Met Bouwspraak bescherm je elkaar

Spraakverwarring en ruis op de lijn vanwege een lawaaiige omgeving blijken een cruciale rol te spelen in onveilige situaties. Daarom hebben de sectorpartijen de handen ineen geslagen en Bouwspraak ontwikkeld om meer veiligheid te creëren op bouwplaatsen en projectlocaties. Op de website zijn de hand- en armgebaren in de talen Bulgaars, Duits, Engels, Hongaars, Nederlands, Pools, Roemeens en Turks beschikbaar. Bouwspraak moet onderdeel van ieders vakmanschap worden. Dit zijn de afzenders: Koninklijke Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Vereniging van Waterbouwers, WoningBouwersNL, FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen.