Grote beloningsverschillen per regio: broodje aap?

woensdag 23 juni 2021
Afbeelding Grote beloningsverschillen per regio: broodje aap?

Elke (HR-)manager wordt er wel een keer mee geconfronteerd: een werknemer vertelt over een gehoord voorbeeld dat in de randstad zo’n €500,- per maand meer verdiend kan worden. Kan ik even vangen? Maar is dat eigenlijk wel zo?

Regionale verschillen in beloningen zijn er altijd al geweest. Maar hoe groot zijn ze eigenlijk? AWVN zocht het voor je uit op basis van de data in de Beloningsmonitor. In deze tool zitten inmiddels meer dan 20.000 gegevens van leden van Bouwend Nederland.

Hoe kijk je naar de data?

Beloningsverschillen kunnen op meerdere niveaus bekeken worden. Overall voor alle data per provincie of heel specifiek voor een bepaalde functie. Elke keer kan de uitkomst net even anders uitpakken. Ben je ervan bewust dat data meerdere verhalen kan vertellen.

Ten eerste het algemene beeld (mix bouw en uta, excl. aangrenzende sectoren) per provincie:

 • 3% hoger: Drenthe, Flevoland, Overijssel en Noord-Holland
 • 4 – 6% minder: Groningen, Friesland, Zeeland, Gelderland en Utrecht
 • Op het landelijke gemiddelde: Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland

Maar hoe zit het dan bij een specifieke functie, er is toch overal krapte? Twee voorbeelden: de uitvoerder en de werkvoorbereider.

 • Uitvoerder: een medior uitvoerder verdient zo’n € 62.000,- (incl. de waarde van het keuzebudget) per jaar en is 50 jaar met een dienstverband van 12 jaar. Regionaal zijn er (sterke) verschillen:
  • Boven het gemiddelde komen Utrecht, Zuid Holland en Noord-Brabant naar voren met zo’n 2 – 7% hoger beloning. De leeftijden wijken niet echt af van elkaar.
  • Gelderland blijft sterk achter op de landelijke trend.
  • De overige provincies zitten zo’n 4% onder het landelijk gemiddelde.
 • Werkvoorbereider: een medior werkvoorbereider verdient zo’n € 54.000,- (incl. de waarde van het keuzebudget en prestatietoeslag) per jaar, is 39 jaar en heeft een dienstverband van zo’n 6 jaar. Regionaal zijn er verschillen:
  • In Friesland zijn de diensttijden langer (11 jaar), maar de gemiddelde beloning lager.
  • Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland verschillen niet zo gek veel van elkaar.

Gebruikte data

Er is gekeken naar ruim 20.000 werknemersgegevens van leden van Bouwend Nederland. De data wordt jaarlijks ververst en is daarmee actueel en representatief te noemen voor de brede arbeidsmarkt Bouw-functies. 

Zelf op onderzoek uit?

Neem dan een kijkje op de ledenvoordeelpagina. Voor meer informatie over AWVN als voordeelpartner van Bouwend Nederland kun je contact opnemen met de afdeling Ledenvoordelen of bel 079 3 252 166.