• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Eerste hulp bij prijsstijgingen voor Infrabouwers Randstad Noord

Eerste hulp bij prijsstijgingen voor Infrabouwers Randstad Noord

Afbeelding Eerste hulp bij prijsstijgingen voor Infrabouwers Randstad Noord
donderdag 24 juni 2021

Enorm veel interesse was er vanuit het Infraplatform Randstad Noord voor de online bijeenkomst over de exorbitante kostenstijgingen van dinsdag 22 juni. De glasheldere uiteenzetting door Arno Duijverman liet de vijftig deelnemers weinig te vragen over.

Dat de Infrabouwers van Randstad Noord met de uit de pan gerezen materiaalkosten in hun maag zitten mag duidelijk zijn. Ruim de helft van de leden van het Infraplatform had zich aangemeld voor de online kennissessie van 22 juni. Ze wilden dolgraag horen van Arno Duijverman, beleidsmedewerker bouw- en aanbestedingsrecht bij Bouwend Nederland, hoe om te gaan met die extreme prijsstijgingen en of en hoe dat is door te berekenen aan opdrachtgevers. Verrassend om te horen was dat de oplopende materiaalkosten waar de bouw en infra sinds november vorig jaar mee wordt geconfronteerd, maar voor een deel op het conto van de corona-pandemie kunnen worden geschreven. Vooral factoren als de wereldwijd toegenomen vraag en het hamsteren van staal door o.a. China spelen een rol. En daarnaast blijken de effecten van ogenschijnlijk kleine voorvallen als het vastgelopen schip in het Suezkanaal en de explosieve toename van letterzetters, het kevertje dat naaldbomen verwoest, erg groot.

Nieuwe nuttige Aanwijzing

Wat de oorzaken ook zijn, de infra bedrijven voelen de gevolgen van de plotselinge prijsstijgingen goed. Vaak zijn al ruim van tevoren offertes ingediend of contracten opgesteld. Soms zijn daar afspraken in vastgelegd over hoe om te gaan met extra kosten door prijsstijgingen en lange levertijden door materiaalschaarste maar lang niet altijd is dat het geval. En wat doe je dan? Koninklijke Bouwend Nederland heeft recent een nieuwe ‘Aanwijzing’ opgesteld waarin in hoofdlijnen wordt toegelicht welke wettelijke en contractuele mogelijkheden je als bedrijf hebt in die situaties. Duijverman nam de elf punten uitgebreid door met de leden van het Infraplatform RRN en gaf duidelijke tekst en uitleg. 

Hulp bij lastige gesprekken

De Aanwijzing is niet het enige waarmee Bouwend Nederland de leden helpt bij deze lastige situatie. Door de dialoog aan te gaan met opdrachtgevers, vooral de overheden, wil Bouwend Nederland bewustwording creëren bij opdrachtgevers. Het is immers belangrijk dat opdrachtgevers weten van het probleem waar de infrabouwers mee te maken hebben en dat duidelijk is dat de oorzaak niet ligt bij hebberige bouwers maar bij mondiale ontwikkelingen waar de leden geen invloed op hebben. Begrip bij opdrachtgevers maakt het aanzienlijk makkelijker voor de leden om het gesprek over aanpassingen van afspraken aan te gaan. Bouwend Nederland wil ook handvatten voor de leden ontwikkelen om die vaak lastige gesprekken te kunnen voeren.

Gids Proportionaliteit

Uiteraard hadden de leden nog wat vragen voor Duijverman, al waren dat er na de duidelijke uitleg niet veel. Leden wilden bijvoorbeeld weten hoe om te gaan met leveranciers die orders prijstechnisch verhogen als er al een overeenkomst ligt. Duijverman gaf aan dat leveranciers dezelfde wettelijke rechten hebben als de aannemer. Bij vragen over lopende tenders en uit te brengen offertes verwees hij nog naar de Gids Proportionaliteit als een nuttige informatiebron. Daarin staan richtlijnen voor aanbestedingstrajecten en ook veel informatie over hoe om te gaan met prijsstijgingen en levertijden. De Gids Proportionaliteit is online te raadplegen en wordt jaarlijks bijgewerkt. 

Opname opvragen

Wie de BouwBite heeft gemist, maar toch wel heel graag wil horen wat Duijverman de deelnemers heeft meegegeven, kan een mailtje sturen naar Lydia de Wit, verenigingsmanager Regio Randstad Noord, voor een opname van de sessie: l.dewit@bouwendnederland.nl

Lydia de Wit verenigingsmanager regio randstad noord