Praktische informatie omtrent e-factureren nu op speciale site

Elektronisch factureren verplicht vanaf 1 januari 2022

Afbeelding Praktische informatie omtrent e-factureren nu op speciale site
maandag 19 juli 2021

Vandaag is de website e-facturerenindebouw.nl online gegaan. Op deze site is vanaf nu praktische informatie omtrent elektronisch factureren te vinden. Elektronisch factureren is vanaf 1 januari 2022 de nieuwe standaard volgens DICO-versie SALES005. In dit artikel leggen we uit wat dit inhoudt.

Elk jaar worden er in de bouw miljoenen facturen verstuurd. Het maken, maar vooral het verwerken daarvan, kost de sector veel tijd en geld. Dat kan beter, efficiënter, voordeliger én sneller. Door als sector over te stappen op elektronisch factureren, besparen we tussen de 20 en 50% op de verwerkingskosten. Voor leveranciers is het voordeel dat facturen sneller en veilig in behandeling worden genomen. Elektronisch factureren is vanaf 1 januari 2022 een feit. Bedrijven die producten of diensten leveren aan bouwondernemingen moeten dan gaan factureren volgens deze versie van de standaard.

Initiatief uit de praktijk

Begin vorig jaar is een groep bouw- en techniekbedrijven, ondersteund door Ketenstandaard Bouw en Techniek, een initiatief gestart om van elektronisch factureren een standaard werkwijze te maken. Daarbij is gekozen voor de DICO-versie SALES005: een afspraak over de gegevens in en de indeling van de factuur. Door deze standaard (voorheen S@les in de bouw) kunnen bedrijven beter, veiliger en sneller met elkaar communiceren. DICO wordt al sinds 2002 ontwikkeld en beheerd door Ketenstandaard Bouw en Techniek. Per 1 januari 2022 gaat de bouw dus factureren volgens deze standaard. Op e-facturerenindebouw.nl staat alle informatie die nodig is om te updaten.

Update

Bedrijven die facturen sturen aan bouwondernemingen moeten dat op een modernere en uniforme manier gaan doen, volgens de DICO Standaard, versie SALES005. Je kunt het zien als een update. Joppe Duindam, die dit project namens ons leidt, legt uit waarom: "Het is vergelijkbaar met het updaten van je computer naar een nieuwere versie van Windows. Zo communiceert alles beter met elkaar en werkt het allemaal sneller en veiliger". Niet updaten kan betekenen dat facturen per 1 januari 2022 niet meer in behandeling genomen worden. DICO-facturen zijn te versturen vanuit een boekhoudpakket of ERP-software, mits die daarvoor geschikt is. Veel softwareleveranciers bieden deze mogelijkheid al, of zijn die aan het ontwikkelen. Ook zijn er online services en apps. Op de website e-facturerenindebouw.nl vind je alle informatie die nodig is om een goede keuze te maken. Diverse leveranciers van facturatie-oplossingen staan klaar om bedrijven te helpen bij deze update. 

Niet moeilijk, wel belangrijk

Moeilijk? "In principe niet", zegt Duindam, "al zal het voor sommige bedrijven een grotere stap zijn dan voor anderen. Als je ERP-pakket al DICO klaar is, maar je maakt nog geen gebruik van versie SALES005, is het geen wereld van verschil. Als je nu nog facturen per post verstuurt, dan gaat er in je proces natuurlijk wat meer veranderen." Dat heeft dan wel als voordeel dat elektronisch factureren sneller gaat, minder kans op fouten heeft, meer veiligheid biedt en tijd en geld bespaart. Een e-factuur wordt bovendien gemiddeld zeven dagen eerder betaald dan een papieren factuur. "Dit scheelt de sector miljoenen euro’s per jaar!", zegt Duindam. "De hele bouw is er dus bij gebaat om vanaf 1 januari 2022 DICO-versie SALES005 als standaard werkwijze te gaan gebruiken."

We doen het samen

E-factureren in de bouw volgens DICO-versie SALES005 is een initiatief van TBI, BAM, Dura Vermeer, Heijmans, Koenders Totaalbouw, Ballast Nedam, Strukton, Unica, UnifiedPost, Van Wijnen, Volker Wessels, Ketenstandaard Bouw en Techniek en Koninklijke Bouwend Nederland. Ook bouwpartners, materiaal- en softwareleveranciers zijn betrokken bij de plannen. Op www.e-facturerenindebouw.nl vind je een overzicht.

Samen helpen we de bouw, infra en techniek updaten naar elektronisch factureren met DICO-versie SALES005, want dat is winst voor iedereen.

UPconstruct: voordeel voor onze leden

Het handmatig verwerken van facturen is compleet verleden tijd met UPconstruct. Door het implementeren van e-facturatie, kunnen gegevens makkelijk vanuit het ene geautomatiseerde systeem elektronisch worden verwerkt in het andere systeem. Zo kan je binnen jouw organisatie sneller en nauwkeuriger de facturatie verwerken. UPconstruct is de optimale oplossing voor moderne en efficiënte administratie voor de hele bouw- en infrasector. Onze leden (die geen lid zijn van Ketenstandaard.nl) krijgen voordeel bij UPconstruct. Lees hier meer over het ledenvoordeel.