R&S Allround Timmerwerken weet wel wat tegenwind is

donderdag 22 juli 2021

Jorrit van Ommen

verenigingsmanager
Afbeelding R&S Allround Timmerwerken weet wel wat tegenwind is

Bankencrisis, coronacrisis, bouwmaterialenschaarste; het heeft R&S Allround Timmerwerken uit Haarle niet echt kunnen raken. Sterker nog, het aantal offerteaanvragen rijst de pan uit.

April 2007 besloten Michel Ruiter en Paul Schuttert de plannen uit te voeren die ze al langere tijd hadden; voor zichzelf beginnen, maar dan wel samen. Bij het bouwbedrijf waar ze werkten, konden ze het immers goed met elkaar vinden. Het doel was helder, R&S Allround Timmerwerken moest een klussenbedrijf worden voor aanbouwen, uitbouwen en verbouwen. Een vof met twee deelnemers; Michel en Paul. Meer niet. Veertien jaar later ziet de wereld er anders uit. Ondanks het zware weer waar de bouw door de bankencrisis in terecht kwam, is het bedrijf inmiddels zo’n zes man sterk en heeft het zijn eerste huis gebouwd. "Met de tweede zijn we nu bezig", zegt Michel Ruiter. De groei is een beetje vanzelf gegaan, legt hij uit. "Je bouwt een klantenkring op, die groeit en die klanten gaan steeds meer van je vragen." Hij heeft er geen moeite mee dat het  anders is gegaan dan vooraf het plan was. "Grote projecten als zo’n woning bouwen vind ik wel prettig. Het vraagt aardig wat voorbereiding maar in die kleine klussen gaat per saldo veel meer tijd zitten."

Quarantaine en Dixi’s

Geen last gehad van de bankencrisis dus. En van corona eigenlijk ook niet, kijkt Ruiter terug. "In het begin van de coronatijd hadden we een jongen die twee weken thuis moest blijven omdat zijn vrouw ziek was, maar de rest heeft eigenlijk altijd kunnen doorwerken." Tot dit voorjaar, toen raakte een van de andere medewerkers besmet en kon het hele bedrijf een poosje in quarantaine. Maar al met al viel het allemaal erg mee, zeker gezien het feit dat R&S Allround Timmerwerken vooral voor particulieren werkt. "We hebben altijd wel goed rekening gehouden met de situatie, aan klanten gevraagd of ze zich gezond voelden en afspraken afgezegd als dat niet het geval was. Verder hebben we vaak Dixi’s laten plaatsen bij het werk zodat we niet bij de mensen naar binnen hoefden." De opdrachten liepen ook gewoon door, alleen de eerste maand waren er wat mensen die even de kat uit de boom wilden kijken en dingen uitstelden. Hoe het de komende tijd zal gaan met het virus is afwachten maar Ruiter maakt zich niet al te druk. "Je voelt het allemaal wat losser worden, maar veel mensen zijn nu gevaccineerd."

Voorstrijk en wc-rollen

Met de coronacrisis op volle toeren diende zich rond de jaarwisseling een nieuwe hobbel aan voor de bouw: de bouwmaterialenschaarste en de exorbitante prijsstijgingen die daarmee gepaard gaan. "Dat is wel een lastig verhaal", vindt Ruiter. "We zijn bijvoorbeeld bezig met een aanbouw, de kozijnen zouden we vorige week geplaatst hebben maar we kregen te horen dat ze pas in september komen. Vervelend, want tegen die tijd is de keuken allang geplaatst. We hebben de gevelopeningen maar dichtgezet met platen want je moet natuurlijk wel zorgen dat het wind- en waterdicht is." Je echt wapenen tegen deze ‘materiaalcrisis’ is lastig, merkt hij. Het bedrijf heeft wel wat meer materiaal ingeslagen dan normaal, maar de opslag is nou ook weer niet zo groot dat je er heel lang mee vooruit kunt. "Daarnaast wil je ook weer niet te veel inkopen, daarvoor is de markt te grillig." Ruiter vraagt zich sowieso af of hamsteren wel de beste reactie is. "Ik hoorde dat onder stukadoors het verhaal gaat dat voorstrijk schaars wordt. Veel stukadoors zijn hele ladingen gaan inslaan en nu is het bijna nergens meer te krijgen. Zo werk je de schaarste zelf in de hand, net als vorig jaar met de wc-rollen gebeurde." Wat R&S Allround Timmerwerken wél doet, is met de klanten praten. "De meesten hebben er wel begrip voor als je zegt dat de markt te instabiel is om vaste prijzen af te spreken. Maar álles op regie doen kan niet. Klanten moet soms ook naar de bank om geld te lenen voor de verbouwing en dan hebben ze toch iets van een richtprijs nodig. Die geven we dan ook. We doen dat realistisch, gaan vaak zelfs aan de hoge kant zitten; dan valt het minder erg tegen."

Nee verkopen

Op de orderportefeuille van R&S Allround Timmerwerken hebben de enorme prijsstijgingen vooralsnog geen effect, merkt Ruiter. "Het is niet normaal hoeveel aanvragen we krijgen. Blijkbaar hebben de mensen genoeg te besteden. En blijkbaar leveren we goed werk. Maar het is meer dan we aankunnen. Hoewel het erg tegen onze principes is, moet ik steeds vaker nee zeggen. Het kan gewoon niet anders. Pluspunt is wel dat we vooral opdrachten kunnen kiezen die dicht bij huis zijn. Dat scheelt toch weer in de tijd en de kosten."