Onderzoek dodelijk ongeval bij gebruik goederenbouwlift

woensdag 4 augustus 2021
Bouwplaats in de avond

Tijdens het bedienen van een goederenbouwlift vanaf een stopplaats langs een steigervloer is een medewerker van een onderaannemer DuraVermeer gevallen en aan zijn verwondingen overleden. Uit het onderzoek dat is ingesteld door de hoofdaannemer zijn een aantal potentiële veiligheidsrisico’s naar voren gekomen die door de onderzoekers van belang worden geacht voor de hele branche.

De goederenbouwlift is een veel gebruikt materieelstuk in de bouw. Niet zelden staan meerdere van dergelijke liften op de bouwplaats en worden ze ook intensief gebruikt. Uit het onderzoek wat is ingesteld na het ongeval blijkt dat de oorzaken van het ongeval zeer waarschijnlijk ook op andere bouwplaatsen voor kunnen komen. Daarom is door de onderzoekers besloten om de verbeterpunten en aandachtspunten bij het opstellen en gebruiken van dergelijk materieel te delen met de branche door middel van een Safety Alert. De bevindingen in de hierover uitgebrachte Safety Alert zijn:

  • Opstelling van de goederenbouwlift conform gebruiksaanwijzing.
  • Extra aandacht voor ‘te lood staan’ van de gevelsteiger, met name in het steigervlak waar de goederenbouwlift staat opgesteld.
  • Houd rekening met het gedrag van de gebruikers (het zogenaamde 'te verwachten gebruik').

Onze voordeelpartner Aboma heeft samen met vijf landelijk opererende aannemers een platform opgericht met de naam 'leren van elkaar'. Op dit platform is de volledige Safety Alert gepubliceerd. Ook is het mogelijk om gratis alle uitgebrachte publicaties vanuit het platform direct te ontvangen. Leren, dat doe je van elkaar!

Meer informatie:

Heb je vragen of wil je graag meer weten over het ledenvoordeel van Aboma? Neem dan contact op via 079 3 252 166 of via mail.