Bouwen op Texel is lekker werken

Afbeelding Bouwen op Texel is lekker werken
vrijdag 17 september 2021

Deze zomer nemen we jullie mee naar de Waddeneilanden. Niet om vakantie te vieren, maar om een kijkje te nemen bij een aantal bouwbedrijven dat daar gevestigd is. We sluiten de serie artikelen af met de bouwers op het enige Noord-Hollandse Waddeneiland: Texel.

Timmerend Texel bestaat uit circa 100 timmerlieden: rond de 30 zzp’ers, de rest werkt vrijwel allemaal bij een van de acht lidbedrijven van de Bouwend Nederland-afdeling Texel: Bouw 2020 in De Cocksdorp, bouwbedrijf Frans Zegel in Oudeschild, Duin Bouwbedrijf in Den Burg, Timmer- en Bouwbedrijf Van Heerwaarden in Den Burg, Dave Pastoor Bouw in Oosterend, Jan Kikkert Timmer- en Interieurbouw in Den Burg, Timmerbedrijf Weijers en Zoon in De Cocksdorp en Bouw- en Timmerbedrijf Texel in de Waal.

Van hevige concurrentie is geen sprake, de bedrijven zitten elkaar niet echt in de weg. "Je vist op Texel weliswaar allemaal in dezelfde vijver, maar daarin creëert ieder weer zijn eigen vijvertje", schetst afdelingsvoorzitter Dennis Beumkes van Bouw- en Timmerbedrijf Texel. "Bouw 2020 bijvoorbeeld zit in de projectbouw, die doet vooral seriematige bouw van vakantiewoningen. Krijgt zij een aanvraag voor het plaatsen van een dakkapel dan stuurt ze die door naar ons of naar een van de anderen. Krijg ik een aanvraag voor een stolpboerderij, dan stuur ik die door naar Zegel, want dat is meer zijn ding, enzovoorts." Ook met materiaal helpen de Texelaars elkaar. Heeft iemand een keer een grote partij van het een of ander voordelig op de kop kunnen tikken, dan gebeurt het regelmatig dat de anderen kunnen meeprofiteren van het voordeeltje.

Samen bouwen

Daadwerkelijk samenwerken aan een project gebeurt maar heel af en toe; daarvoor is het werk op het eiland, veelal onderhoudswerk, te kleinschalig. Evengoed hebben Bouw- en Timmerbedrijf Texel en Bouw2020 een aantal jaren geleden samen een kledingzaak gebouwd. "We hadden allebei ingeschreven en de opdrachtgever wilde het niet aan slechts één van ons gunnen", legt Beumkes uit. Volgens hem verliep de samenwerking prima. "Als het zo uitkomt dan zouden we dat best nog een keer doen, en wellicht ook met een van de andere bedrijven. We kennen elkaar goed." Het scheelt natuurlijk dat de vijf bedrijven samen lid zijn van dezelfde afdeling, dat schept toch een band. "Nu met corona is het allemaal anders, maar we komen normaal gesproken zo’n vier maal per jaar samen’, zegt Beumkes. "Een keer voor de officiële jaarvergadering, maar de andere bijeenkomsten gaat het zonder agenda. Dan bespreken we wat er zoal gebeurt op het eiland of hebben we het over vaktechnische ontwikkelingen. We hebben ook gekeken of we een gezamenlijk coronabeleid moesten opstellen, maar dat is er niet van gekomen."

Grote boten

Texel is een stuk groter en heeft meer bewoners dan de Friese Waddeneilanden (de Groningse zijn onbewoond). Ook de toestroom van toeristen is er forser. Dat alles maakt een wezenlijk verschil volgens de afdelingsvoorzitter. "Er gaat elk uur een boot naar het eiland en de overtocht is maar kort. Daar komt bij dat de boten groot zijn, er kunnen wel 350 auto’s op en ook aardig wat vrachtwagens. Daardoor hebben we eigenlijk niet de problemen met materiaalaanvoer die ze op de andere eilanden kennen. Als je hier om 10 uur ’s morgens de groothandel op de wal belt dat je iets nodig hebt, dan is het er meestal nog dezelfde dag."

Gemoedelijke sfeer

Met 13.500 bewoners is het onmogelijk om iedereen op Texel te kennen, maar volgens Beumkes is het nog wel klein genoeg om rekening met elkaar te kunnen houden. "Het is nu heel druk, we zitten allemaal wel voor minstens een jaar vol. Dan moet je af en toe wel eens nee zeggen, maar dat kan niet altijd. Er zijn genoeg vaste opdrachtgevers die ons in de moeilijke periode van de bouwcrisis op de been hielden met opdrachten. Die kun je niet in de kou laten staan nu het goed gaat, zo werkt het hier niet." Het is kenmerkend voor de sfeer waarin gewerkt wordt. Die noemt Beumkes heel gemoedelijk. "Er is veel vertrouwen tussen opdrachtgevers en bouwers over en weer", zegt hij. "We leggen niet alles vast en vragen niet om vooruitbetalingen, we vertrouwen erop dat het goed komt. Waarom ook niet? Als dat vertrouwen er niet is dan moet je eigenlijk niet aan zo’n werk beginnen." Hij merkt dat die opdrachtgevers die opstelling waarderen. En dat werpt zijn vruchten af. "Ze geven gemakkelijk de sleutel af als er iets in huis moet gebeuren en ze zijn er niet. Dat is lekker werken zo, vinden ook de onderaannemers en zzp’ers die de oversteek maken. Die komen hier graag werken!"

Meer over bouwers op de Waddeneilanden? Kijk dan ook op de website van Regio Noord

Jan Overtoom regiomanager regio randstad noord