In Waddinxveen klinkt de lokroep van de bouw

dinsdag 21 september 2021

Vera van Rossem

adviseur onderwijs & arbeidsmarkt regio randstad zuid
Afbeelding In Waddinxveen klinkt de lokroep van de bouw

Geweldig nieuws voor de bouw en infra in Duin- en Rijnstreek; de broodnodige injectie van vers bloed voor de branche komt eraan. De pas geopende Bouwacademie in Waddinxveen gaat voor een heel breed aanbod aan goed geschoolde jongeren zorgen.

Dat de bouw met capaciteitsproblemen kampt, is bepaald geen geheim. Minder jeugd, minder belangstelling van jongeren voor technische beroepen, het zorgt voor een neerwaartse spiraal. Meerdere vmbo’s hebben de laatste jaren hun afdelingen techniek met dure praktijkruimtes moeten sluiten; een teken aan de wand. En dat precies in een tijd waarin de techniekbranche zit te springen om personeel. Om het tij te keren, besloot opleidingsbedrijf SPB de Bouwacademie op te richten. Daarin werkt SPB samen met opleidingsbedrijven SPG Zuid Holland en SOMA voor de infra en installatiewerk Zuid-Holland voor de proces- en installatietechniek. Ook het Coenekoop College voor vmbo draait mee, ze gaan in de nieuwe Bouwacademie hun praktijklessen BWI (Bouwen, Wonen, Interieur) en PI (Produceren, Installeren, Energie) geven. “We kunnen op deze manier een breed aanbod aan opleidingen bieden”, zegt Bouwacademie-directeur Ramon Looije. “Daardoor keren leerlingen die merken dat ze een verkeerde richting hebben gekozen, de bouw niet meteen de rug toe; ze kunnen makkelijk overstappen naar een andere opleiding die ze wel past.”

Alle spotlights op de bouw

Het brede aanbod fungeert ook als uithangbord. Bouwacademie zit op een uitgekiende locatie in Waddinxveen, vlak bij de Maximatunnel en de spoorlijn; goed zichtbaar voor de buitenwereld dus. Iedereen die naar het nieuwe winkelcentrum gaat of met de trein langs Waddinxveen komt, ziet het opleidingscentrum en de activiteiten. Er is een forse buitenruimte waar een heel huis kan worden gebouwd en met groot materieel kan worden gewerkt; kranen die prefab elementen inhijsen bijvoorbeeld. Ook wat binnen gebeurt is goed zichtbaar voor de buitenwereld: alle praktijkruimtes zitten aan de buitenkant van het gebouw en hebben veel glas. “We willen dat als in de regio iemand zegt dat hij de bouw in wil, mensen dan zeggen dan moet je naar de Bouwacademie, dan komt het goed. Dat ga je alleen bereiken als mensen weten waar je zit en wat je daar doet.”

Op naar de opwaartse spiraal

Looije hoopt dat ook de bedrijven goed oog gaan krijgen voor het nieuwe opleidingsbedrijf. Volgens hem heeft de branche de afgelopen jaren het personeelstekort vooral opgevangen met mensen uit buitenland en zzp’ers. Hij ziet echter dat steeds meer bedrijven toch weer eigen vast personeel willen. “Dan werkt opleiden goed. Je krijgt jonge mensen in je bedrijf en naarmate je meer jongeren hebt werken, word je aantrekkelijker voor andere jongeren.” Natuurlijk kunnen bedrijven het opleiden helemaal zelf gaan organiseren omdat dat goedkoper lijkt, maar dan missen ze volgens Looije een aantal niet te onderschatten voordelen die het opleidingsbedrijf te bieden heeft. “Denk bijvoorbeeld aan uitval door een ongeval. Leerlingen zijn bij ons in dienst dus dat risico is voor ons. Of stel je voor dat het niet klikt tussen bedrijf en leerling. Wij kunnen hem dan terugnemen en ergens anders plaatsen en het bedrijf aan een nieuwe leerling helpen. Die flexibiliteit heb je niet met een leerling die bij jou in dienst is.”

Bedrijven kunnen bij de Bouwacademie overigens niet alleen terecht voor jonge leergierige instroom, maar ook voor bijscholingen van het eigen personeel. Een training luchtdicht bouwen, een cursus projectleider of wat dan ook. “Als we het zelf niet kunnen verzorgen dan kunnen we bedrijven de weg wijzen naar de instelling die het wel kan. Een loketfunctie dus, zoals vroeger Fundeon die had.

Waarom wachten?

Aan ambitie geen gebrek dus bij de Bouwacademie. En er zijn nog meer plannen. Door samenwerking met MBO’s wil Looije ook opleidingen bieden voor jongeren die een hoger niveau aankunnen. Hij ziet een soort praktische variant van de MTS voor zich met leerlingen die volop op de bouwplaats werken en daarnaast hun niveau 4 halen en worden voorbereid op functies als werkvoorbereider of uitvoerder. Bij alle toekomstplannen maakt Bouwacademie graag gebruik van de hulp die Koninklijke Bouwend Nederland kan bieden. “Ze hebben een enorm netwerk waarin allerlei bedrijven en organisaties zitten waar we graag mee samenwerken. Denk aan gemeenten, scholen
en bedrijven. Dat kan heel waardevol voor ons zijn.”

Het lesgebouw van Bouwacademie is begin april opgeleverd. Na de zomer, als het nieuwe schooljaar begint, zitten alle samenwerkende organisaties erin. Nieuwsgierige bedrijven kunnen echter best nu al langs om een kijkje te nemen, er worden namelijk al wat praktijklessen gegeven. “De vmbo’ers die in mei examen hebben gedaan staan te trappelen om aan de slag te gaan”, zegt Looije. “Die gaan we echt niet laten wachten tot september; dan ben je ze kwijt.”

Meer lezen? Bekijk hier ons verenigingsmagazine BNL