Van bar naar bouw: een uitdaging

Afbeelding Van bar naar bouw: een uitdaging
donderdag 30 september 2021

Een ander beroep kiezen vraagt wat van iemand. Marco Baan, 48 jaar en horeca uitbater, weet het uit ervaring. Hij besloot tijdens de corona lockdown de overstap te maken naar de bouw. Dat bleek een zoektocht. Want waar begin je? Waar kun je terecht? En welke opleiding heb je nodig?

Marco Baan belde wat af. Hij had contacten met het ROC, met opleidingsbedrijven en met uitzendbureaus. Hij wil graag timmerman worden maar kwam er al snel achter dat een BBL-opleiding niet echt paste. “Twee of drie jaar een leerwerktraject met een leerlingsalaris is niet te doen wanneer je een gezin hebt. Bovendien heb ik mijn havo diploma en een ondernemersdiploma voor de horeca. Vakken als Engels, Nederlands en burgerschap heb ik niet nodig. Wel wil ik leren hoe je een goede timmerman wordt”.

Zoektocht

Via Bouwmensen Amersfoort kreeg Marco Baan een kans om bij Heilijgers bouw aan de slag te gaan. Kim Meeuwissen, HR-manager bij Heilijgers, bood de zij-instromer een kans. Wel ziet ze dat het voor bedrijven best een stap is om een oudere zij-instromer aan te nemen. “Je loopt tegen veel praktische zaken aan zoals een startsalaris en een passend opleidingstraject. Mensen uit een andere sector aannemen vraagt een investering van het bedrijf, van de sector en van de kandidaat zelf. Wil je dat iemand blijft, dan zul je perspectief moeten bieden: opleiding en begeleiding zijn echt nodig”.

Leerloopbaanpad

Baan is nu als uitzendkracht gedetacheerd via Vakmasters. Binnenkort begint hij met het leerloopbaanpad Ruwbouw Timmeren, dat Concreet vorig jaar heeft ontwikkeld voor zij-instromers. Baan is blij dat hij eindelijk kan beginnen. Hij hoopt dat veel mensen zijn voorbeeld volgen en dat zijn zoektocht anderen bespaard blijft. De bouw- en infrasector heeft veel mensen nodig. Daarom is het nodig dat mensen van buiten de sector weten wat de mogelijkheden zijn. Om bedrijven te ondersteunen bij het omscholen van zij-instromers biedt het ministerie van Economische Zaken de subsidieregeling omscholing naar kansrijke beroepen aan. 

Informatie

Wil je zelf zij-instromers aannemen maar heb je nog vragen? Ga naar jegaathetmaken.nl voor meer informatie, neem contact op met Simone van Wilgen of met een opleidingsbedrijf bij jou in de buurt.