Investering in veiligheid: de VR Toolbox

maandag 4 oktober 2021

Vincent Zijlstra

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt Regio Randstad Noord
Werken met een VR bril

Heel blij is Averell van den Bos, dat Bouwend Nederland hem de kans gaf een eerste module van zijn virtual reality leerapplicatie voor veilig werken in de bouw te maken. Bouwend Nederland gaat de VR Toolbox aanbieden aan leden, om medewerkers bij te spijkeren op het gebied van veilig werken op hoogte. Dat gaf Van den Bos niet alleen fondsen om de applicatie te bouwen, maar ook toegang tot de bouwplaatsen van projectpartners Van Wijnen, KDekker, Logchies en Heembouw. “Goud waard.”

Virtuele bouwplaats

De VR Toolbox is een applicatie voor op de Oculus Quest 2 waarmee gebruikers in een 3D omgeving kennis opdoen over (specifieke aspecten van) de bouw. De eerste lesmodule richt zich op het leren herkennen van risico’s en onveilige situaties bij werken op hoogte. De gebruiker loopt door de virtuele bouwplaats en moet proberen veiligheidsrisico’s bij het werken op hoogte te herkennen én aangeven hoe te handelen in deze onveilige situatie. Van den Bos: “De lesmodule bevat veel interactie, animatie en game-elementen. Je bent echt in gevaar. Aan het einde van de module krijgt de gebruiker een overzicht te zien welke gevaren zijn herkend, hoe is gehandeld en welke elementen er over het hoofd zijn gezien. Vervolgens krijgt de gebruiker te zien en voelen wat er gebeurt als het mis gaat.”

Van de praktijk, voor de praktijk

De app wordt in drie verschillende talen aangeboden, zodat hij beter inzetbaar is. De applicatie wordt op dit moment uitgebreid in praktijk getest bij tientallen bouwbedrijven. Uiteindelijk is de module gratis te verkrijgen voor leden van Bouwend Nederland, de bril kost 350 euro inclusief BTW. Afnemers krijgen er een gratis videotraining bij.

Meer weten over de VR Toolbox en de manier waarop deze innovatie het licht zag? Lees het hele verhaal op De Bouw Maakt het Slim.