Werken in coronatijd: 5 veelgestelde vragen

vrijdag 15 oktober 2021
Afbeelding Werken in coronatijd: 5 veelgestelde vragen

Vanaf 25 september hoeft in Nederland in veel gevallen niet meer verplicht 1,5 meter afstand gehouden worden. Tegelijk wordt dit in veel gevallen toch wel aangeraden, of is het zelfs nodig om een veilige werkplek te kunnen bieden. Waarmee moet je vandaag de dag - na de versoepeling van de coronamaatregeling - als werkgever rekening houden op de bouwplaats of op kantoor? Hieronder zetten we 5 veelgestelde vragen op een rijtje.

Bekijk ook onze coronapagina met praktische informatie of maak gebruik van de Helpdesk Corona Bouw & Techniek.

Mag ik als werkgever of opdrachtgever vaccinaties verplicht stellen?

Nee, dat mag niet. In de bouw en techniek zijn andere preventieve maatregelen mogelijk om besmettingen te voorkomen. Die staan beschreven in het protocol 'samen veilig doorwerken'. Deze maatregelen zijn minder ingrijpend dan de verplichting je te laten vaccineren. Iedereen heeft het recht om het aanbod voor een vaccinatie (prik) af te slaan. En ook heeft iedereen recht op privacy. De bedrijfsarts mag naar vaccinaties en medische gegevens vragen. Zo nodig adviseert de bedrijfsarts de werknemer en werkgever als een werkaanpassing nodig is.

Mag ik als werkgever om een vaccinatiebewijs vragen?

Nee, dat mag niet. Vaccinatie is niet verplicht. Het biedt geen volledige garantie dat iemand een ander niet meer kan besmetten. Je mag als werkgever of opdrachtgever daarom geen mensen zonder vaccinatiebewijs de toegang tot een werkplek weigeren. De bedrijfsarts mag wel naar vaccinaties en medische gegevens vragen. Zo nodig adviseert de bedrijfsarts de werkgever als een werkaanpassing nodig is.

Mag ik als werkgever of opdrachtgever de Scanner-App gebruiken?

Nee, dat mag niet. In de bouw en techniek zijn andere preventieve maatregelen mogelijk om besmettingen te voorkomen. Die staan beschreven in het protocol 'samen veilig doorwerken'. Deze maatregelen zijn minder ingrijpend dan de verplichting je te laten vaccineren of regelmatig te laten testen. Iedereen heeft de vrije keus zich wel of niet te laten vaccineren. En ook heeft iedereen recht op privacy.

Wanneer moeten we nog 1,5 meter afstand houden?

Afstand houden doe je samen. Houd minimaal 1,5 meter afstand als:
  • Iemand nog niet volledig beschermd is tegen het coronavirus.
  • Iemand een kwetsbare gezondheid heeft.
  • Iemand van de GGD 1,5 meter afstand moet houden i.v.m. een nauw contact met een positief geteste persoon.

Wanneer zijn mondkapjes nog verplicht?

Mondkapjes zijn alleen nog verplicht bij het samen in de bus/auto reizen met 3 of meer personen, reizen per OV en op een aantal aangewezen plekken zoals bijvoorbeeld gedeelten van luchthavens. Daarnaast kan een opdrachtgever vragen om mondkapjes te gebruiken, bijvoorbeeld in ziekenhuizen. Ook als 1,5 meter afstand tot particulieren niet mogelijk is, dragen zowel de vakman als de particulier een niet-medisch mondmasker.

Helpdesk Corona Bouw en Techniek

U kunt hier terecht voor al uw vragen over veilig en gezond doorwerken tijdens de coronacrisis.

Naar de helpdesk