• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Bouwend Nederland omarmt natuurinclusief bouwen met vergroening parkeerterrein

Bouwend Nederland omarmt natuurinclusief bouwen met vergroening parkeerterrein

maandag 15 november 2021
Afbeelding Bouwend Nederland omarmt natuurinclusief bouwen met vergroening parkeerterrein

Met het planten van de laatste boom voltooiden Fries Heinis en Maxime Verhagen op donderdag 16 september de aanleg van een biodiverse tuin, op en rond het parkeerterrein van het Bouwend Nederland-pand aan de Zilverstraat in Zoetermeer. Eerder inventariseerde de vereniging samen met Soorten NL, Vogelbescherming Nederland, Zoogdiervereniging en De Vlinderstichting de mogelijkheden voor natuurinclusieve maatregelen bij het voormalige Bouwhuis. De inmiddels opgeleverde tuin is hiervan het resultaat. Met de tuin draagt de vereniging bij aan het behoud van de lokale biodiversiteit.

De biodiverse tuin is geen tuin in de traditionele zin van het woord: het parkeerterrein is voorzien van allerlei groene elementen die de natuur ten goede komen. Wat kun je er allemaal tegenkomen? Naast extra beplanting is er een insectenhotel geplaatst. Insectenhotels dienen als schuilplaats, broed- en rustplaats voor bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en andere insecten. Ook vind je her en der boomstammen op het terrein. Boomstammen trekken weer andere soorten insecten aan, waar ook vogels van kunnen profiteren. Verder vind je aan de slootkant takkenrillen. Kleine zoogdieren, zoals egels en padden, zijn verzot op dit soort ‘hekwerkjes’ van takken.

Belang van natuurinclusief bouwen

Met de vergroening van het parkeerterrein geeft Bouwend Nederland uitdrukking aan het belang van natuurinclusief bouwen. Natuurinclusief bouwen draagt onder meer bij aan een gezondere leefomgeving en betere leefbaarheid, óók voor mensen. Juist in een tijd waarin de aarde opwarmt en sprake is van toenemende verstedelijking, moet er aandacht zijn voor integratie van natuur in de bouw. Met de nieuwe biodiverse tuin geeft de vereniging graag het goede voorbeeld.

Nieuwsgierig geworden? Kom de tuin vooral zelf bekijken en beleven op het parkeerterrein aan de Zilverstraat in Zoetermeer!

Klik op de afbeelding voor een vergroting