KWS zet in op elektrisch materieel met drieroller walsen

dinsdag 23 november 2021

Jorrit van Ommen

verenigingsmanager
Afbeelding KWS zet in op elektrisch materieel met drieroller walsen

Infrabedrijf KWS heeft drie drieroller walsen aangeschaft. Bijzonder details: deze zijn volledig elektrisch. Dat maakte KWS vorige week bekend. Daarmee komt het totaal aantal elektrische walsen op vier. "Deze wals draagt bij aan de duurzaamheidsmissie van KWS."

De drie nieuwe walsen zijn in maart 2022 klaar voor gebruik. De huidige wals wordt momenteel al volop ingezet. Als partner van duurzaamheidsinitiatief De Groene Koers komt KWS met dit elektrische materieel tegemoet aan de wens om volledig emissieloos te kunnen asfalteren. Eerder werden al een elektrische asfaltspreidmachine ontwikkeld en werd een bestaande drieroller wals omgebouwd naar elektrische versie.

Bijdrage aan duurzaamheidsmissie

KWS wil in 2040 100% circulaire infra realiseren en daarmee maximaal bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. Met elektrische walsen wordt de omgeving minder belast tijdens het werk. Deze walsen zijn schoner en stiller, stoten geen CO2 en stikstof uit en zorgen daarmee voor een jaarlijkse besparing van 21 ton CO2. De huidige walsen op diesel verbruiken zeven liter brandstof per uur, de elektrische variant is een hele dag inzetbaar en binnen enkele uren weer opgeladen.

Voorbeeldproject

De elektrische wals die nu beschikbaar is, wordt ingezet op het project Groot Onderhoud Groningen. KWS Infra Leek kreeg, onder andere door een hoge score op emissiereductie, dit project gegund.