• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Machinistenscholingsdagen 2022: deze workshops kan je verwachten

Machinistenscholingsdagen 2022: deze workshops kan je verwachten

dinsdag 23 november 2021

Charles Verheyen

verenigingsmanager grondwerk en railinfra
Afbeelding Machinistenscholingsdagen 2022: deze workshops kan je verwachten

Op 27 en 28 januari 2022 worden de jaarlijkse Machinistenscholingsdagen (MSD) gehouden in het congrescentrum van het Bouw & Infrapark in Harderwijk. Ter voorbereiding op deze scholingsdagen vond op 10 november 2021 de try-out plaats van de te houden presentaties. Welke workshops kunnen we verwachten in januari?

Hoewel de situatie rondom corona ons vorig jaar belemmerde de MSD door te laten gaan, hopen we dat dat deze keer wel lukt. Er worden tijdens de MSD weer zes workshops gegeven en de inleiders waren uitgenodigd om inzicht te geven in wat zij gaan vertellen en laten zien. De inleiders en de commissieleden van de MSD (vertegenwoordigers van Vakvereniging Het Zwarte Corps, SOMA Bedrijfsopleidingen en vakgroep Grondwerk Koninklijke Bouwend Nederland) hebben de verschillende presentaties beoordeeld met als doel dat zij aan kwaliteit winnen, en zo worden toegesneden op de doelgroep.

Hoe begeleid je een nieuwe collega?

In de workshop 'Pak je mentorrol!' gaat Niek Verkade in op de rol die je als machinist of grondwerker zelf kan vervullen bij het begeleiden van een nieuwe collega. Dat is best veel en helemaal niet zo moeilijk. Voor je nieuwe collega is het juist extra leuk als hij begeleiding krijgt van een praktijkgerichte vakman. Zoals de deelnemers aan de MSD gewend zijn zal Niek de thema's behandelen door het inzetten van verschillende oefeningen waardoor het een interactieve sessie wordt. De handen kunnen dus uit de mouwen, we gaan er een leuke en leerzame workshop van maken.

Hoe staat het met het pensioenakkoord?

Monique van Meerendonk (HZC) zal in de workshop 'Het pensioenakkoord: stand van zaken' ingaan op de laatste ontwikkelingen rond het pensioenakkoord, dat in juni 2019 is afgesloten. Het afgelopen jaar is aan diverse cao-tafels begonnen met het uitwerken van de afspraken zoals opgenomen in dit akkoord. Wat is de stand van zaken en wat voor consequenties heeft dat concreet?

Mobiele machines: wat moet je weten?

'Wet- en regelgeving mobiele machines' is de titel van de workshop die Erik Bouman (politie-eenheid Oost-Brabant, afdeling Team Verkeer) zal geven. Op een interactieve wijze zal hij stilstaan bij verschillende onderwerpen als de wetgeving mobiele machines (MM)en Motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) en de aanhangwagens achter deze machines, regelgeving/wetgeving met betrekking tot het rijden met mobiele machines, rijbewijzen, kenteken en ladingzekering.

Goed omgaan met aanbouwdelen

Vertegenwoordigers van de firma Saes B.V. zullen in hun workshop 'Werken met hydraulisch aangedreven aanbouwdelen aan graafmachines in de infra, bouw, recycling en GWW' op praktische wijze aandacht geven aan onderwerpen als hoe om te gaan met hydraulisch aangedreven aanbouwdelen, hoe deze goed aan te sluiten en te onderhouden.

Waarom zorgvuldig graven zo belangrijk is

In de vijfde workshop, 'Kabels en leidingen lokaliseren', komt het belang van het lokaliseren van kabels en leidingen en het zorgvuldig graven aan de orde. In deze praktische workshop laten vertegenwoordigers je zelf oefenen met een grondradar om tot een goede lokalisering te komen. Ook zal aandacht worden besteed aan de rol van Agentschap Telecom bij dit belangrijke onderwerp.

Zo werk je met een elektrische machine

In de laatste workshop, 'Werken met een elektrisch aangedreven machine: geen probleem!', kunnen de deelnemers aan deze scholingsdagen zien dat het werken met een elektrisch aangedreven machine geen probleem hoeft te zijn op het werk: iedereen kan zelf proberen met deze machines te werken!

Aanmelden voor de Machinistenscholingsdagen? Dat kan via deze link.