E-factureren: grote bouwers slaan handen ineen

Afbeelding E-factureren: grote bouwers slaan handen ineen
vrijdag 26 november 2021

Elk jaar worden er in de bouw miljoenen facturen verstuurd. Het maken, maar vooral het verwerken daarvan, kost de sector veel tijd en geld. Daarom gaat een aantal grote bouwondernemingen op 1 januari 2022 over op elektronisch factureren volgens DICO versie SALES005. Zij vragen ook hun leveranciers om elektronisch te gaan factureren volgens deze standaard en helpen waar nodig om die update te realiseren.

Elektronisch factureren is het factureren met bijvoorbeeld een XML bestand. Hierin staan vaste gegevens op vaste plaatsen, iets anders dan het versturen van een PDF dus. E-factureren volgens DICO versie SALES005 betekent dat er aan de XML-factuur onder andere een GLN-nummer wordt toegevoegd. Daardoor kunnen deze facturen automatisch worden ingelezen en dat scheelt veel tijd en kans op fouten. De meeste gangbare softwarepakketten in de bouw kunnen XML facturen maken en verzenden.

Grote bedrijven slaan handen ineen

Onder andere TBI, BAM, Dura Vermeer, Heijmans, Koenders Totaalbouw, Ballast Nedam, Strukton, Unica, Van Wijnen en VolkerWessels stappen over op deze nieuwe standaard. Ook KPN is aan boord. De telecomgigant verstuurde onlangs haar eerste DICO SALES005-factuur via Peppol. Yvo de Coster van TBI: "Het verwerken van een papieren factuur kost €25 en die van een e-factuur maar €2,50. Als je weet dat wij 750.000 facturen per jaar verwerken, dan begrijp je waarom deze nieuwe vorm van factureren zo belangrijk voor ons is." Niet alleen voor TBI, maar voor de hele sector: volgens een onderzoek uit 2019 kan het Nederlandse bedrijfsleven ruim €10 miljard per jaar besparen met een overstap op e-factureren.

We doen het samen

Onder andere TBI en Dura Vermeer vragen daarom leveranciers per 1 januari 2022 om alleen nog elektronisch te factureren volgens DICO versie SALES005. Dat biedt ook leveranciers voordelen, zegt Joppe Duindam van Bouwend Nederland: "Het scheelt tijd in administratie, je hebt altijd actuele cijfers en gemiddeld wordt een e-factuur zeven dagen eerder betaald dan een papieren factuur". Toch zien kleinere bedrijven en zzp'ers vaak op tegen de overstap. "Daarom helpen wij als initiatiefnemers waar het kan. Via e-facturerenindebouw.nl bieden we bijvoorbeeld veel informatie en tools. Uiteindelijk gaat het iedereen lukken."

Ook updaten?

Je verstuurt facturen volgens DICO versie SALES005 vanuit een boekhoudpakket of ERP-software, mits deze daarvoor geschikt is. Veel softwareleveranciers bieden deze mogelijkheid al, of zijn die aan het ontwikkelen. Ook zijn er online services en apps. Via de website e-facturerenindebouw.nl delen de initiatiefnemers alle informatie die nodig is om een goede keuze te maken. Diverse leveranciers van oplossingen staan klaar om bedrijven te helpen bij deze update.