VIC helpt Van den Heuvel naar trede 4 van de veiligheidsladder

Afbeelding VIC helpt Van den Heuvel naar trede 4 van de veiligheidsladder
donderdag 7 april 2022

Vandaag, 30 maart de Bewust Veilig Dag 2022, zijn we als Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer in gesprek met Ingrid Bos (KAM-coördinator) en Ley Deerns (middelbare veiligheidskundige) werkzaam bij Van den Heuvel. Deze maand hebben zij trede 4 van de veiligheidsladder behaald en vandaag besteden zij extra aandacht aan veiligheid. Lees verder en maak kennis met VIC en welke rol hij speelt bij veiligheid.

Van den Heuvel Aannemingsbedrijf is een familiebedrijf dat in 1956 startte met de aanleg en montage van telecomnetten. Vandaag de dag realiseren zij in Nederland projecten op het gebied van drinkwater, warmte, gas, elektra, riool en telecommunicatie en dragen daarmee bij aan de energietransitie, klimaatadaptatie en connectiviteit.

Veiligheid en VIC

Samen met onze, maar ook externe medewerkers, zijn we verantwoordelijk voor veiligheid. Vandaag op de Bewust Veiligdag 2022 hanteren we de slogan 'Laten we samen zorgen dat we veilig ons brood verdienen'. Iedereen die voor ons werkt ontvangt een gesigneerde lunchtrommel van VIC met de 4 V's. 'VIC is onze mascotte die er aan bijdraagt dat iedereen zich dagelijks bewust is van het belang van veiligheid.'; vertelt Ingrid

VIC staat voor Veiligheid In Controle en de vuist van VIC bevat de vier vuistregels:

  1. Verbeteren aanspraakcultuur
  2. Verhoog verantwoordelijkheidsgevoel
  3. Veiligheid bespreekbaar maken
  4. Voorbeeld zijn
'Ondanks dat VIC staat voor veiligheid gaat er wel eens wat mis, ook bij VIC.'; zegt Ley

Zo struikelt VIC wel eens en gebruikt hij de slijptol niet juist waardoor hij zich verwond en komt hij in aanraking met een vlamboog door kortsluiting. Voorvallen die ook plaatsvinden bij de medewerkers. Door de inzet van VIC, maken we onveilige situaties zichtbaar en bespreekbaar. Ondertussen is VIC binnen het hele bedrijf zichtbaar, op de papieren drinkbekers met prikkelende quotes waardoor het gesprek gestart kan worden, op documenten zoals de LMRA (Last Minute Risico Analyse), op de kalender en op de taart op het moment dat we een project of medewerker in het zonnetje zetten, omdat er goed en veilig samen is gewerkt. Zo wordt het onzichtbare aan veiligheid, zichtbaar gemaakt waardoor veiligheid bespreekbaar wordt en veiligheidsbewustzijn ontstaat.

Veiligheidsladder 4

De grootste stap op de veiligheidsladder is toch wel van trede 3 naar trede 4. Bij trede 4 is veiligheid eigenlijk het nieuwe normaal. Iedereen heeft een proactieve houding en vertoont gedrag wat veiligheidsbewustzijn uitstraalt en waarbij er geen drempel is om iemand aan te spreken of zelf aangesproken te worden van hoog tot laag in de organisatie. Tijdens de audit is het meest lastige dat medewerkers de auditoren te woord moeten staan, terwijl ze vaak beter zijn in het doen. Om de medewerker maar ook de organisatie daarin te helpen hebben we de medewerkers geholpen met interne coaches om het gesprek over veiligheid aan te gaan. Het mooiste voorbeeld is misschien wel dat we een veiligheidsoorkonde van Eneco hebben ontvangen. Tijdens een werkbezoek van de veiligheidskundige van Eneco op het werk ging deze in gesprek met onze voorman. Er ontstond een gesprek waaruit deze oppikte dat er boven gemiddeld nagedacht was over veiligheid waarbij dit ook in de uitvoering tot uiting kwam. Deze erkenning is een waardering dat we als Van den Heuvel met elkaar met de juiste punten bezig zijn. Dat we nu dan ook gecertificeerd zijn op trede 4 is de verdienste van iedereen van de eigen organisatie maar ook onderaannemers en inhuur.

Wil je meer weten over VIC of de veiligheidscultuur binnen Van den Heuvel, neem contact op met Ingrid Bos of Ley Deerns.

 

Yvonne de Rijck Adviseur Techniek Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer

Tags

Veiligheid