• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Terugkijken: Future Builders Day mooi succes voor studenten en sector

Terugkijken: Future Builders Day mooi succes voor studenten en sector

Afbeelding Terugkijken: Future Builders Day mooi succes voor studenten en sector
dinsdag 26 april 2022

Op 31 maart 2022 werd de tweede editie van Future Builders Day gehouden. Aan de hand van het programma Nu Bouwen aan Morgen volgden studenten en docenten van beroepsopleidingen en bedrijven uit de bouw en infra workshops over de dichtbije toekomst van de sector.

Dit jaar kwam Future Builders Day als een hybride evenement. 150 gasten zaten op het Bouw- en Infrapark in Harderwijk, terwijl 400 deelnemers online meekeken. Vice-voorzitter George Raessens benadrukte tijdens de opening dat de studenten een goede keuze hebben gemaakt door in de bouw en infra te (gaan) studeren, omdat deze sector van groeiend belang is voor Nederland. Juist studenten kunnen en zullen in de snel veranderende praktijk een groot verschil maken.

Onderwijs aanpassen naar huidige situatie sector

Future Builders is een community van Bouwend Nederland gericht op het op het vroegtijdig betrekken van studenten van bouw en infra op MBO 3/4- en HBO-niveau. Toetreders tot de arbeidsmarkt zijn goed opgeleid in de basiselementen van het ontwerpen en bouwen, maar de opleiding kan slechts beperkt tijd besteden aan innovaties en waar de studenten zeker mee te maken krijgen in de eerste jaren van hun werkzame leven of als beginnend ondernemer. Een veel gehoorde zorg bij docenten is dat de duur van de studie blijft gelijk terwijl het totaal aantal nieuwe technieken en procesinnovaties toeneemt in zowel aantal als snelheid. Hoe bepaal je als onderwijs welke onderwerpen je in het curriculum brengt en waarmee de studenten moeten leren werken en hoe ze het moeten toepassen in projecten?

Via onze leden en het meerjarenproject Nu Bouwen aan Morgen en meerjarenprogramma's Digitalisering en Duurzaamheid zijn we in staat geweest om een keuze te maken uit de belangrijkste innovaties en deze te introduceren onder een grote groep docenten en studenten. Het toekomstbestendig maken en houden van het beroepsonderwijs gebeurt door op regelmatige basis hernieuwbare content te maken tijdens workshops en lezingen die opgenomen worden en zo later als lesmateriaal of inspiratie kunnen worden gebruikt in het onderwijs. Zo is op basis van voorgaande workshops en lezingen al veel (les)materiaal ontstaan. Alles is gericht op het verhogen van het niveau van de kennis, competenties en vaardigheden van studenten en docenten zodat toetreders op de arbeidsmarkt en toekomstige ondernemers in de bouw en infra met actuele en relevante kennis op de markt komen.

Bekijk de video

In 2021 stond vooral het thema digitalisering centraal, maar in deze editie vormden de vier deelgebieden van Nu Bouwen Aan Morgen de rode draad op zo’n manier dat studenten en docenten leren dat oplossingen in de bouw nooit op zichzelf staan maar integraal zijn en sterk samenhangen. Er werd stilgestaan bij de toekomst van werk, de ruimtelijke spreiding van functies, de waarde van bouwen en de energietransitie.

In onderstaande video krijg je een impressie van de dag. Zien we jou volgend jaar ook?

Arjan Walinga accountmanager bouw klein/beleidsadviseur ketensamenwerking