Huis voor de Samenleving is voor iedereen in Deurne

Afbeelding Huis voor de Samenleving is voor iedereen in Deurne
maandag 2 mei 2022

Van een gemeentehuis naar een plek waar straks iedereen uit Deurne en omgeving graag en veel gaat komen: het Huis voor de Samenleving laat zien hoe je bestaande oude bouw vernieuwt en verduurzaamt voor nieuw gebruik. De Dag van de Bouw op 18 juni geeft je de kans om rond te kijken op de bouwplaats.

Op 15 november 2021 werd het startsein gegeven voor de realisatie van 'het gemeentehuis 2.0', oftewel een toekomstbestendig en duurzaam Huis voor de Samenleving. Reden van de verbouwing is het feit dat er al 32 jaar geen grote verbouwingen hebben plaatsgevonden aan het gebouw. Het pand moet verduurzamen, heeft groot onderhoud nodig en moet brandveilig worden gemaakt. 'Huis voor de Samenleving' is niet de uiteindelijke naam, die zal worden gekozen voor de inwoners van Deurne.

Door de centrale ligging is er een grote behoefte om een open en transparant gebouw realiseren dat ook letterlijk een verbinding is in het centrum van Deurne. Het idee is dat het Huis multifunctioneel wordt waar je even 'een bakkie kan doen', je favoriete tijdschrift kan lezen of een zaaltje kan regelen voor je buurtbijeenkomst, maar tegelijkertijd ook je nieuwe rijbewijs of paspoort kan aanvragen je uittreksels kan regelen of kan trouwen. Als de bouw is afgerond half 2023 is het Huis een plek om samen te komen voor inwoners, ondernemers en gasten van Deurne. Centraal staan samenwerken, ontmoeten en moderne dienstverlening. Daarom zullen er ook diverse maatschappelijke organisaties worden gehuisvest, zoals Zorg in Deurne, LEVgroep, GripOpSchuld, Stichting Leergeld, Senzer, MEE, Peelgemeenten, politie en de bibliotheek.

Verduurzaming was echt nodig

Het gemeentehuis uit 1895 was echt toe aan toekomstvisie als het gaat om verduurzaming. Er worden allerlei duurzaamheidsmaatregelen verwerkt tijdens de verbouwing. Zo wordt alle verlichting vervangen door LED, het glas vervangen door HR+++-glas en wordt er isolatie aangebracht. Op een externe locatie wordt een warmtekoudeopslag ingericht en worden er zonnepanelen geplaatst. De grootste maatregel is dat het gemeentehuis van het gas afgaat. Met deze maatregelen wordt een sprong gemaakt van energielabel F naar A.

Voor de realisatie van het Huis voor de Samenleving zijn Bots Bouwgroep en Bolwerk Weekers aangetrokken. Buro Bas is de architect en de techniek is in handen van Elektrotechnisch Installatiebureau Valkenaars BV en Immens Installatietechniek BV.

Kom kijken naar dit project

Wil jij een kijkje nemen op deze bouwplaats? Dat kan op de Markt 1 in Deurne tussen 11.00 en 15.00. Op de bouwplaats zijn er activiteiten voor kinderen en er is catering. De bouwplaats is overdekt, kindvriendelijk en rolstoeltoegankelijk.

Doe ook mee: meld je aan!

De Dag van de Bouw is onze jaarlijkse open dag waarop een grote variëteit aan bouwlocaties door heel Nederland hun bouwhekken openstellen om iedereen in ons land kennis te laten maken met de positieve aspecten en de maatschappelijke betekenis van de bouw en infra. Dit jaar is de Dag van de Bouw op zaterdag 18 juni. De Dag van de Bouw wordt samen met onze leden georganiseerd en uitgevoerd. Dat wil je toch niet missen? Heb jij jouw project al aangemeld? Via deze link doe je dat alsnog, maar wel vóór 1 juni 2022. Als je jouw project aanmeldt vóór 1 juni 2022 ontvang je gratis promotiemateriaal en wordt jouw project meegenomen in alle landelijke promotie voor de dag.

Foto's: Bots Bouwgroep

Eline Maarse communicatieadviseur